NRK Meny
Chili con carne

Chili con carne med bønner. Denne oppskriften er en stor porsjon og chili con carne egner seg godt til å fryses.

Foto: DR

Chili con carne – kruttsterk

James og Adam Price fyller et helt bord med forskjellige sorter chili. De prøver noen veldig sterke typer når de koker chili con carne.

Slik gjør du

Den opprinnelige chili con carne fra Texas inneholder ikke bønner. Vi synes at bønner smaker godt, har en god konsistens og hjelper til å jevne retten. Så vi bruker bønner i vår chili con carne. De legges i vann i 12 timer og kokes i lettsaltet vann til de er møre (ca. 1 ½ time)

Selvfølgelig kan man bruke vanlig kjøttdeig i chilien, men det blir bedre både i smak og tekstur når man kjøper et helt stykke kjøtt og hakker og skjærer det opp selv, eller ber slakteren om å gjøre det.

I den store, svarte jerngryten smeltes fettet (eller oppvarmes oljen) og så brunes kjøttet, først det oppskårne og så det kvernede. Når du har kjøttet ned i varmt fett, så la være å røre med en gang, gi det muligheter til å bli brunt før du snur det. Ellers risikerer du å senke temperaturen i pannen, trekke saften ut av kjøttet som så ender opp med å koke i stedet for å stekes. Vi vil gjerne ha stekeskorpe, det gir god smak til retten. Pass på å ikke ha for mye kjøtt i gryten om gangen, brun det i flere omganger.

Sett det ferdig brunede kjøttet til side, og ha løk og hvitløk i gryten. Tilsett eventuelt litt mer fett. La løken steke til den begynner å ta farge. Ha kjøttet tilbake i gryten.

Tilsett flådde tomater, tomatpuré og buljong til det står noen få centimeter over kjøttet. Ha i chilipulver, hakket rød chili, anchochili, oregano, spisskummen og brunt sukker, rør godt og skru ned varmen. Så skal chilien koke veldig forsiktig i minst 3 timer under lokk. Dette er viktig. Man kan ikke koke en ordentlig chili i en halv time. Det er mulig det må tilsettes litt ekstra buljong undervegs, for den må ikke koke tørr. Rør chilien undervegs.

Så tilsettes kokte bønner og eventuelt litt mer væske. Retten skal småkoke en halv time. Smakes til med salt og pepper. Styrken kan også justeres med ekstra kajennepepper eller flere ferske chili. Det er mulig det ikke er autentisk, men vi alltid sette en skål med crème fraîche på bordet sånn at du kan få en nedkjølende klatt på din tallerken.

Tips

Se også: Munter mat, sesong 2

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR