Chili- og hvitløkolje

Smakssatt olje – i dette tilfellet olivenolje med gul chili og hvitløk – setter god smak på det som steikes i den. Du kan også dryppe noen dråper over salaten.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Chili- og hvitløkolje

Med god olivenolje og noen få andre ingredienser kan du lage chiliolje, hvitløkolje, basilikumolje eller krydderolje. Smakssatt olje tilfører nydelig smak til middag og salat.

Slik gjør du

Du trenger bare olje, det du vil at olja skal smake, og ei flaske du kan ha olja på.

Du kan lage olje med bare én smak, eller en kombinasjon av flere.

Vask, rens og tørk grønnsakene og/eller urtene du eventuelt skal bruke. Bruker du hvitløk, bør du fjerne det ytterste skallet. Bruker du chili, kan du dele den eller de i to på langs. Den pynter godt opp i flaska. Det er ikke nødvendig å fjerne frøene. Chiliolje kan godt bli sterk, det er meninga at den skal sette chilismak på det du bruker den i.

Putt ingrediensene du har valgt, oppi flaska. Hell på olje. Har du mye oppi før du heller olje over, bør du passe på at alt dekkes av olje. Skru igjen korken, og vent.

Hvor lenge må du vente? Det kommer an på hva du hadde i oljen. Smak på oljen etter en liten uke. Kanskje er den klar allerede da, eller du bør vente litt lenger.

Tips

Husk at det er viktig at flaska og alt du har i er helt rent. Ellers kan det være grobunn for bakterier vi blir syke av.

Danske Camilla Plum har lagd en hel TV-serie om konservering av ulike typer mat; Mat som holder. Du kan også prøve hennes oppskrift på grønnsaker i olivenolje, oppskrift på nordafrikansk kryddereddik, oppskrift på sitroneddik, oppskrift på basilikumeddik, oppskrift på bæreddik eller oppskrift på thailandsk eddik.