NRK Meny

Cassoulet, gryterett med svinekjøtt, pølser og andekonfit

I denne gryteretten med bønner er det både svinekjøtt, pølser med mye smak og andekonfit. Oppskriften får du fra Munter mat.

Slik gjør du

Bønner

De utbløtte bønnene has i en stor kjele med resten av ingrediensene som tilhører bønnene. Ha i vann, så det står ca. 2,5 cm over innholdet og kok forsiktig under lokk til bønnene er møre (ca. 1 ½ -2 timer).

Kjøtt

Varm gåse- eller andefett i en panne og brun kjøttet over middels varme. Tilsett løk og hvitløk og stek med til de er blanke.

Ha i tomat, salt, pepper og bouquet garni i pannen og dekk det hele med væske fra bønnene. La det småkoke under lokk i ca. 1 time.

Brun pølsene forsiktig i litt fett og la dem småkoke sammen med kjøttet de siste 10 minuttene. Pølsene kan, avhengig av størrelsen, kuttes i små biter. Når du skal kjøpe pølser så lønner det seg å jakte på kvalitet og smak. Hvis du er vill og gal, kan du lage dine egne pølser.

Varm ovnen til 180 grader. Fjern bouquet garnien og løken med nellikene fra bønnene. Del det salte sideflesket i passe små stykker og skjær fleskesvoren i veldig små biter.

En ildfast form med høye kanter – den skal romme både bønner og kjøtt – gnis med et fedd hvitløk. Ha halvparten av bønnene i formen. Tilsett alt kjøttet, inkludert ande- eller gåsekonfiten og dekk med resten bønnene.

All væsken fra kjøttet skal være med, hvis det er for lite tar du med litt av kokevannet fra bønnene. Det er svært viktig at cassouleten er ganske fuktig. Dryss overflaten lett med brødsmuler, sett formen i ovnen og la den steke i ca. 2 timer.

Underveis røres stekeskorpen inn i retten flere ganger og hver gang legges nye brødsmuler på overflaten. Hvis retten begynner å virke tørr, ha i litt ekstra væske fra bønnene eller litt buljong.

La den siste skorpen bli pen og gyllen før servering.

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR