NRK Meny
Carpaccio, som på Harry's bar

Med hjemmelaget majones, havsalt og parmesan på toppen er carpaccioen klar til å serveres.

Foto: Fra tv-serien Munter mat (Spise med Price) / DR

Carpaccio, som på Harry's bar

Det sies at den første carpaccioen ble servert på Harry's bar i Venezia til en gjest som ikke kunne spise kokt eller stekt kjøtt. Retten fikk navnet carpaccio etter renessansemaleren Vittore Carpaccio, som brukte mye hvitt og rødt i sine bilder. Carpaccio er siden blitt navnet på retter med tynne skiver rått kjøtt eller rå fisk.

Slik gjør du

Hvis du kjøper en hel mørbrad er det lurt å fryse kjøttet før det skal skjæres i papirtynne skiver. Det gjøres enklest i en påleggsmaskin. Skivene legges porsjonsvis på bakepapir eller matpapir og oppbevares i kjøleskapet, klare til å legges rett på tallerkenene. Hvis du ikke er den lykkelige eier av en påleggsmaskin foreslår jeg at du får slakteren til å skjære opp kjøttet.

Majones

Pisk eggeplommene sammen med sennep, eddik, salt og pepper. Oljen tilsettes litt etter litt, mens det piskes hele tiden. Majonesen er ferdig når den ikke lenger drypper fra vispen.

Smak til med sitronsaft, worchestershire sauce og eventuelt litt finrevet hvitløk. Fortynn majonesen med litt melk, til den renner lett fra en skje.

Carpaccio

Legg kjøttskivene utover tallerkenene. Tegn tynne striper på kryss og tvers med majonesen. Enklest å gjøre hvis du har majonesen i en sprøytepose. Pynt med basilikumblader og tynne flak parmesan.

Kilde: James og Adam Price i tv-serien Munter mat (Spise med Price)/DR