Historien om cæsarsalaten er historien om vekst og forfall. Utgangspunktet var, som så ofte, en blanding av flaks og oppfinnsomhet.
Den italienskfødte amerikaneren Cæsar Cardini drev en restaurant i Tijuana i Mexico, dit Hollywood-jet set og andre med penger dro for å gå på fylla under forbudstida. Den fjerde juli 1924 var innrykket av kjøpesterke, pussa og sultne filmfolk så stort at det simpelthen ikke var nok grønnsaker i restauranten, bare enorme mengder romanosalat.
På denne tiden hadde ikke salat noe særlig høy stjerne blant amerikanere, selv ikke blant californiere, så Cæsar bestemte seg for å lure gjestene til å kjøpe noe de trodde de ikke ville ha. Han satt opp et bord midt i spisesalen, der han med dramatiske fakter iscenesatte sammenblandingen av noen av de mest elementære ingrediensene fra det italienske kjøkken – olivenolje med hvitløk, olje, salt, pepper, sitronjuice, parmesan, egg (muligens ansjos) og krutonger – og skapte en salat som ble bestilt av nesten alle bord. En klassiker var født.
For å få til en skikkelig cæsarsalat, må du bruke mye parmesan, fersk parmesan, ikke den på pose. Du bør bruke romanosalat, men det er ikke helt avgjørende.
Siste lille bit: Når man har i krutongene er salaten ferdig.
1 romanosalat
1 ts dijonsennep, eller mer
8 dråper Worcestershire-saus
saften av 1/2 sitron, eller mer
1 fedd hvitløk, knust
2 eggeplommer, evt 1 helt egg
2 ansjosfileter, helst salte ansjos
2-3 ss olivenolje
salt og pepper
100 gram fersk parmesan, eller mer
2-3 skiver daggammel loff, uten skorpe, skåret i terninger og 2-3 ss smør, eller 1 pakke krutonger
Stek loffterningene i smør til de er sprø. Snu dem underveis. Legg dem på et håndklepapir.
Mos ansjosfiletene i bunnen av en grunn bolle eller dyp tallerken. Ha i eggeplomme, sennep, Worcestershire-saus, sitron, hvitløk, ansjos og olivenolje og bland godt. Riv parmesan og bland i dressingen til den er tyktflytende. Nå må du begynne å smake deg fram. Krydre med nymalt pepper. Som regel har jeg i litt mer sennep og litt mer sitron, men det er avhengig av hvor glad du er i sennep, og hvor bitter sitronen er.
Dypp de hele salatbladene i dressingen, og legg dem på tallerkener. Dryss over krutongene.