Slik gjør du
Del smøret i små terninger og la dette stå på kjøkkenbenken slik at det blir temperert.
Bland omtrent halvparten av melet med saltet i en stor bolle.
I en kjele varmer du melken til den har nådd romtemperatur. Rør inn sukkeret og smuldre gjæren i melken. Hvis du bruker tørrgjær, kan du røre tørrgjæren i melken. La melkeblandingen stå et par minutter før du heller den over melet i bollen.
Det er best om du benytter en elektrisk kjøkkenmaskin. Elt på lav hastighet, og tilsett litt og litt mel, helt til deigen så vidt slipper bollen. Du bør elte i cirka 10 minutter.
Tilsett smøret i deigen, og elt videre i cirka 5 minutter. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i cirka 45 minutter.
Del deigen i like store emner. Jeg delte min deig i 19 emner, da ble hvert emne cirka 70 gram.
Kle et stekebrett med bakepapir og trill runde boller av deigen. Legg en bolle på midten av bakepapiret, legg så 6 boller i en sirkel rundt den første bollen. La det være cirka 1 centimeter mellom hver bolle slik at de har plass til å heve litt. De resterende bollene plasserer du i en ring ytterst. Dekk bollene med plastfolie mens de får etterheve i cirka 30 minutter.
Pensle bollene med sammenpisket egg, og strø over revet ost midt på hver bolle.
Bollene stekes på 210 grader over/undervarme på nest nederste rille i ovnen, i cirka 18 minutter. Sjekk brytebrødet etter 15 minutter, stek videre til det har blitt fint gyllent.
Avkjøl litt på rist før servering.
Tips
- Parmesanosten kan byttes ut med vanlig hvitost eller valmuefrø
Kilde: Marit Hegle