Brytebrød med parmesanost

Brytebrød med et dryss av revet parmesan.

Foto: Marit Hegle

Brytebrød med parmesanost

Brytebrødet er fint tilbehør til supper, salater og pastaretter. Det kan nytes slik det er, men det smaker ekstra godt hvis du deler det på midten og stryker på litt godt smør.

Slik gjør du

Del smøret i små terninger og la dette stå på kjøkkenbenken slik at det blir temperert.

Bland omtrent halvparten av melet med saltet i en stor bolle.

I en kjele varmer du melken til den har nådd romtemperatur. Rør inn sukkeret og smuldre gjæren i melken. Hvis du bruker tørrgjær, kan du røre tørrgjæren i melken. La melkeblandingen stå et par minutter før du heller den over melet i bollen.

Det er best om du benytter en elektrisk kjøkkenmaskin. Elt på lav hastighet, og tilsett litt og litt mel, helt til deigen så vidt slipper bollen. Du bør elte i cirka 10 minutter.

Tilsett smøret i deigen, og elt videre i cirka 5 minutter. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i cirka 45 minutter.

Del deigen i like store emner. Jeg delte min deig i 19 emner, da ble hvert emne cirka 70 gram.

Kle et stekebrett med bakepapir og trill runde boller av deigen. Legg en bolle på midten av bakepapiret, legg så 6 boller i en sirkel rundt den første bollen. La det være cirka 1 centimeter mellom hver bolle slik at de har plass til å heve litt. De resterende bollene plasserer du i en ring ytterst. Dekk bollene med plastfolie mens de får etterheve i cirka 30 minutter.

Pensle bollene med sammenpisket egg, og strø over revet ost midt på hver bolle.

Bollene stekes på 210 grader over/undervarme på nest nederste rille i ovnen, i cirka 18 minutter. Sjekk brytebrødet etter 15 minutter, stek videre til det har blitt fint gyllent.

Avkjøl litt på rist før servering.

Tips

  • Parmesanosten kan byttes ut med vanlig hvitost eller valmuefrø

Kilde: Marit Hegle