NRK Meny
Blomsterbergs bryllupskake

Mette Blomsterberg viser fram den flotte bryllupskaken i fem etasjer med trøffelkrem og blåbæroverraskelser.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Bryllupskake

Blomsterbergs bryllupskake i fem etasjer er laget av valnøttbunner med trøffelkrem og blåbærbomber. På marsipanen er det pyntet med marsipanroser.

Slik gjør du

Dessuten trenger du:

*et fem etasjers kakestativ
*fem kakeformer eller kakeringer i forskjellige størrelser, ca. 26 cm, 24 cm, 22 cm, 20 cm og 18 cm
*god plass på kjøkkenbord og -benker
*et tomt kjøleskap
*et nytt plastomslag (til roser og blader)
*masser av tålmodighet, tid og vilje

Valnøttbunner
Valnøttgrøt: Kjør sukker og valnøtter helt fint i en matprosessor. Eggehvitene tilsettes når nøttene er så finmalte som overhodet mulig. La grøten kjøre noen minutter. Ha grøten i en stor skål.

Marengs
Potetmel og 4 ss sukker blandes i en veldig stor skål. Skålen skal romme all marengsen når den er pisket. Tilsett alle eggehvitene og pisk dem stive. Ha i resten av sukkeret underveis.

Bunnene
Valnøttgrøten røres sammen med 1/3 av marengsen. Rør godt. Ha i resten av marengsen og vend dette forsiktig sammen. Stopp når alt er blandet.

Gjør klar papir og bakeplater (lån evt noen av naboen, hvis du er så heldig at naboen har samme størrelse som deg).

Til hver størrelse skal det lages tre valnøttbunner. Bruk kakeringene som en mal til å lage nesten helt like størrelser ved å plassere ringen på bakepapiret. Ha valnøttdeigen i en sprøytepose med et ikke altfor stort hull. (Alternativt en engangs sprøytepose uten tyll, men med et relativt lite klippet hull.)

Deigen sprøytes ut i en sirkel, ca. 1 1/2 cm tykk, helt jevnt. Sirkelen skal stoppe ca. 1 cm fra kakeringens kant. Flytt malen og gjenta. Hvis du sprøyter flere bunner på samme bakeplate, sørg for at de har litt avstand til hverandre, de flyter litt ut mens de stekes.

Fortsett til du har 15 bunner, 3 av hver størrelse. Bunnene stekes på 170 °C til de er gylne og gir etter ved et lett trykk, mellom 15 og 40 minutter. (OBS: Små bunner har kort baketid, store bunner lengre baketid.) Bunnene avkjøles helt og stikkes ut med hver kakering, hvis det er nødvendig.

Blåbærbomber
Blåbærsyltetøy: Alle ingrediensene kokes uten lokk i ca. 15 minutter og avkjøles fullstendig i kjøleskap, minimum to timer.

Gelatinen legges i bløt i 1/2 liter vann i 1/2 time. Kremfløten varmes opp til 80 °C og tas av varmen. Imens finhakkes sjokoladen og has i en stor skål. Halvparten av den godt varme fløten helles over sjokoladen. Rør godt til sjokoladen smelter og massen blir blank. Tilsett mer og mer varm fløte. Vri vannet ut av gelatinen og has i den lunkne sjokoladefløten. Passér kremen gjennom en sikt og ned i en ren skål. Dekk kremen med plastfolie. Kremen avkjøles i kjøleskap i minst tre timer.

Den iskalde, stive hvite krem piskes luftig med en håndmikser. Tilsett til slutt det iskalde blåbærsyltetøyet og la det piskes med. Ha blåbærkremen i en sprøytepose med en liten glatt åpning, sprøyt blåbærkremen ut i små, like store bomber i en diameter som en norsk femkrone. Frys bombene til neste dag.

Trøffelkrem
Gelatinen legges i bløt i 1/2 liter kaldt vann. Vaniljestangen skjæres på langs og frøene skrapes ut med en liten kniv. Kornene mases sammen med litt sukker så frøene fordeler seg.

Sukker, maisenna og vaniljesukker blandes og piskes godt med 1 dl av melken. Pisk eggeplommene i. De resterende 9 dl melk kokes opp i en gryte med den tomme vaniljestangen. Når melken koker tilsettes blandingen og piskes godt, til kremen koker og tykner. Vri vannet ut av gelatinen og ha den i den varme kremen. Pisk godt.

Sjokoladen finhakkes og has i en veldig stor skål. Hell den varme vaniljekremen over sjokoladen. Pisk godt til alt er smeltet og massen skinnende blank.

Pisk fløten til lett krem. 1/4 av kremen has i den lunkne sjokoladen. Pisk voldsomt. Tilsett 1/4 til og pisk godt igjen. Ha sjokolademassen over i skålen med resten av kremen og vend dette forsiktig sammen. Eggehvitene piskes stive og vendes sammen med kremen.

Marsipanlokk
Alle ingrediensene eltes sammen, gjerne i en miksmaster, til en jevn masse. Oppbevares i romtemperatur i en tett pose (opptil tre dager) til marsipanen skal brukes til marsipanlokk, roser og blader.

Roser
Til hver rose brukes sju roseblader. Det brukes tre roser til hver etasje i fem forskjellige størrelser. 4-5 marsipankuler legges med god avstand i en oppskåret plastlomme, så den kan åpnes som en bok. Legg plastlommen så kulene ligger mellom sidene. Med en palettkniv eller tommelen mases hver kule litt tynn i toppen og tykkere nedover. Gjenta dette til flere roseblader. Hver rose består av sju blader.

Til hver rose formes først en kjegle ved å trille det første rosebladet til en spiss (det innerste i rosen). Så bygges rosen ved å plassere seks blader utenpå. det viktigste er at rosene til hver etasje er like store. Øvelse gjør mester!

Blader
Farg litt av marsipanen med bitte litt grønn konditorfarge. Kjevle den tynt og stikk ut sirkler ca. 5 cm i diameter. Stikk blader ut av sirklene. Disse legges i plastlommen. Marker årene i bladene med enden av en kjøkkensaks. Det skal lages 15 blader. Bøy dem litt, det gir dem litt liv. Bruk tre blader i hver etasje i fem forskjellige størrelser.

Montering
Hele kjøkkenbenken eller -bordet ryddes så det blir god plass til å arbeide. (Trøffelkremen lages først når bunnene er lagt klar til alle kakene, ikke før!)

Stikk (om nødvendig) ut alle bunnene med de fem kakeringene som kakene skal monteres i. Finn fram fem flate fat som passer til hver kakestørrelse og sjekk at du kan få alle fatene inn i kjøleskapet. Legg et stykke bakepapir på hvert fat og legg på den første bunnen på hvert fat, med kakeringen rundt. Nå tilbereder du trøffelkremen.

Fordel halvparten av trøffelkremen utover de fem kakene. Stryk kremen jevnt utover med en palettkniv. Ta de frosne blåbærbombene ut av fryseren og legg halvparten av bombene i trøffelkremen i alle de fem ringene. Trykk bombene lett ned i kremen og stryk med palettkniven så bombene blir gjemt i trøffelkremen.

Legg på neste bunn og fordel 4/5 av resten av trøffelkremen på alle fem kakene. (Den siste femdelen brukes til å stryke på kakenes topp og sider til slutt). Stryk kremen jevnt utover og legg på resten av blåbærbombene. Gjem bombene i trøffelkremen og legg på den siste bunnen som lokk. Alle fem kakene dekkes med plastfolie og settes i kjøleskap i opp til fire dager. Kakene kan godt fryses noen dager, hvis du er ute i god tid.

Ta alle kakene ut av ringene, ev. men en varm klut på sidene. Kakenes kanter og topper strykes glatte med den siste resten av trøffelkrem og fungerer som lim for marsipanen.

Marsipanen kjevles til et tynt lokk. Legg marsipanen over hver kake og skjær kantene fint. Sett hver kake på hver etasje i kakestativet og dekorer til slutt med roser og blader.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv/DR