NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Brunsviger

Når du lager brunsviger skal sukkermassen renne ned i hullene deigen.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Brunsviger

Konditor Mette Blomsterberg lager en tradisjonell dansk kake bakt med gjærdeig. Den kalles brunsviger.

Slik gjør du

Deig
Varm melken til ca. 50 °C. Gjær, egg, melk, sukker, kardemomme, salt og ¾ deler av melet eltes (gjerne i en kjøkkenmaskin). Tilsett mykt smør og mer mel til deigen er glatt og smidig, veldig smidig. Det er veldig viktig å ikke ha i for mye mel - deigen skal være lett flytende.

Smør en stor langpanne med olje. Ha i deigen. La deigen hvile i 5 minutter før den trykkes ut så den fyller hele formen. La deigen stå og heve en liten time. Imens forberedes fyllet.

Fyll
Smør og sukker smeltes sammen over svak varme i en liten gryte. Massen skal være homogen (sammenhengende) før den fordeles over deigen. Da skal deigen være hevet.

Trykk dype hull i deigen slik at fyllet flyter ned i hullene. Deigen skal heve i 15 minutter til. Stekes ved 200 °C i ca. 30 til 35 minutter.

Steketiden kan variere med størrelsen på formen.

Tips

Se også: Alle oppskriftene fra Det søte liv

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv