Brunkål og flesk
Foto: Lise Finckenhagen

Brunkål og flesk

Kål og salt flesk som lager seg selv. Den langkokte maten serveres med sennep og kokte poteter.

Slik gjør du

Del kålhodet i fire, fjern den grove stilken og skjær kålen i strimler.

Smelt sukkeret til karamell i en romslig og tykkbunnet kjele (pass godt på så sukkeret ikke brenner seg). Tilsett smør og ha i kålen når smøret har smeltet. Rør om så alt blir godt blandet. Tilsett krydder og eddik, la kålen surre i et par minutter.

Lag en fordypning i kålen og legg i flesket. Fyll på med kraft og gi det hele et oppkok. Legg på lokk og la kål og flesk småkoke i 2-3 timer eller til kjøttet er helt mørt. Når kjøttet er klart skal det meste av væsken ha fordampet. Eventuelt kan du løft opp kjøttet for så å koke inn væsken.

Kålen skal være fuktig, men samtidig ikke bade i kraft. Juster smaken på kålen hvis nødvendig, kanskje trenger den en klype salt hvis kjøttet ikke var av det salteste.

Skjær kjøttet i skiver og server herligheten med god sennep og kokte poteter (og gjerne litt rugbrød).

Tips

Oppskriften er Lise Finckenhagens «Price i reprise». Adam og James Price laget dansk husmannskost med kål i tv-serien Munter mat.

Kilde: Lise Finckenhagen i «Jacobsen» på NRK P1+