Laster innhold, vennligst vent..
Saus

Først lages det kraft, så meljevning og til slutt tilsettes sjy fra stekingen av kalkunen.

Foto: Fra TV-serien Munter mat / DR

Brødrene Prices saus til kalkun

Det skal ikke være for lite saus på julaften. Brødrene Price lager saus til kalkunen. Kraften kan du lage i forveien.

Slik gjør du

Selve kraften lages i dagene før jul. Hvis du er heldig å få tak i kalkunlår er det bra, ellers må du klare deg med hønseskrog, eller en god suppehøne og litt kraftbein.

Lår eller skrog og ben kuttes opp i små biter og brunes godt i litt olje i en stor kjele. Rensede grønnsaker brunes også.

Løken deles i to og skjæreflaten ristes mørkebrun på en tørr panne. Det gir kraften god farge. Hvitløken deles i to. Tomatpureen brunes med til slutt for å ta litt av syren. Så helles vann på til alt er dekket. Kok opp og skum av etter hvert.

La kraften koke over svak varme i ca. 4 timer. Sil kraften, skum av fettet og kok den videre. Det skal bli ca. 1½ -2 liter god kraft som smakes til med salt.

Skulle kraften virke litt "blek" kan den hjelpes med litt konsentrat.
3/4 l av kraften brukes i langpannen under kalkunen. Resten av kraften kokes mer inn. Så lages en meljevning av 2-3 ss smør og like mye mel. La den bli karamellfarget.

Kraften tilsettes under pisking og sausen får lov til å koke over svak varme i en times tid. Når kalkunen er klar siktes sjyen fra og fettet skummes av.

Hell sjyen i sausen og tilsett en passende mengde fløte, og kanskje litt sukkerkulør. Kok sausen og smak den til. Mangler noe? Kanskje litt konsentrert sjy? En liten dråpe portvin? Litt ripsgelé? Smak, smak, smak.

Tips

Oppskrift:

| | |

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR