Brød og egg på steinhelle
Foto: Den Norske Turistforening

Brødkaker (bannocks) og speilegg på steinhelle

Bannocks, ofte kalt pelsjegerbrød eller indianerbrød, har sitt opphav blant Nord-Amerikas indianere og pelsjegere.

Slik gjør du

Ramme:

Du trenger: Et enkelt ildsted, fyrstikker, ved og råvarer til måltidet.

Brødkaker (bannocks):

Bland mel, salt og bakepulver før du tilsetter en dæsj matolje og litt vann. For å gjøre dem enda bedre kan du tilsette litt tørrmelk og sukker. Dette røres sammen og eltes til en deig som er fast uten å klebe. La den heve før brødkakene skal stekes.

Brødkaken former du med nevene, og de bør ikke være for tykke. Jo tynnere de er, desto fortere går det å steke dem.

Steking:

Når steinhella er varm bør du smøre den med litt matolje, margarin eller stekefett, slik at det du steker ikke brenner seg fast.
Steinen er den varm nok til steking når oljen freser på steinen. Legg brødkakene på plass, og snu dem med jevne mellomrom. Når de er gyldenstekte på begge sider er de ferdige.

Det går utrolig fort å steke et speilegg på en varm steinhelle. Knekk egget, og stek det på vanlig måte.

PS: Om du har dårlig tid kan du erstatte steinhella med en stor steikepanne med tykk bunn.

Tips

Brødkaker og speilegg bakt på steinhelle
Foto: Den Norske Turistforening
Brød bakt på steinhelle
Foto: Den Norske Turistforening

Speilegget kan spises som pålegg, rett på brødkaka eller som en egen rett på tallerken.

Spe gjerne på med noen tomat- og agurkskiver. Litt salt og pepper piffer opp smaken.

Brødkakene kan spises på mange måter, varme med syltetøy smaker de veldig godt. Rørte tyttebær eller blåbær er en favoritt, men de kan også spises ”tørre” eller med godt smør og ost.

Bruk fantasien og tilbered måltidet slik at alle blir fornøyd. Her er ikke hva du spiser det viktigste, men hvordan den tilberedes, i naturens eget kjøkken og med enkle ingredienser.

Kilde: Den Norske Turistforening