Hopp til innhold
Flammekueche, tarte flambée

Flammekueche eller tarte flambée er en variant av pizza som er populær i Alsace.

Foto: Alexandra Warn / YLE

Brød, pizza og fruktpai med samme deig

Bak som en franskmann. Kokken Julien Huéber byr på smaker fra hjemtraktene i Alsace. Grunnoppskriften til deigen er inspirert av en av de beste bakerne i Frankrike som bor i nærheten av Colmar.

Slik gjør du

Det er smart lage en stor deig når man først baker. Denne deigen rekker til tre forskjellige ting. Flammekueche er en variant av pizza som serveres overalt i Alsace. Du kan lage en salt og en søt versjon. Deigen rekker også til en annen spesialitet fra Alsace, sübrot.

Deig

Løs opp gjæren i vannet. Bland inn resten av ingrediensene. Rør det sammen til en løs, grøtaktig deig. Den skal være fuktig.

La deigen hvile i 30–40 minutter.

Slå eller brett sammen deigen, eller elt den forsiktig (med hendene eller i maskin). Brettingen gjør at glutentrådene forsterkes samtidig som man får luft inn i deigen.

Form til en jevn bolle og la den heve i en time.

Nå er deigen ferdig til å bruke. Du kan forme forskjellige brød (da kan deigen trenge ekstra heving) eller du kan bake pizza eller flammekueche (tarte flambée).

Flammekueche

Kjevle deigen tynt ut og legg den over på et bakepapir. Smør på en blanding av crème fraîche og cottage cheese, smaksatt med salt og pepper. Strø over bacon og rødløk i strimler.

Stek i ovnen på så sterk varme som mulig (275-300 grader), gjerne direkte på bunnen i ovnen eller på en pizzastein.

Du kan også lage en søt variant ved å bruke frukt som epler i skiver eller plommer. Da lar du være å bruke salt og pepper i fyllet og strør i stedet på litt sukker og kanel.

Sübrot

Sübrot er et brød fra Alsace-regionen som har en helt spesiell form. Ved hjelp av olje får man brødet til å sprekke opp når det stekes slik at det er enkelt å bryte når det skal serveres.

Del deigen i to like store deler. Kjevle dem forsiktig på lett melet bord til to rektangler som er omtrent 2 cm tykke. Prøv å ikke presse ut luft når du kjevler.

Pensle et tynt lag nøytral matolje på det ene rektangelet. Plasser det andre rektangelet oppå. Skjær ut firkanter.

Strø rikelig med mel på et kjøkkenhåndkle. Sett deigbitene på høykant på håndkleet slik at en spiss vender opp. Trykk dem litt ned så de sår litt stødig. Sett bitene tett inntil hverandre i to rader. De skal heve sammen til ett brød. Brett håndkleet opp rundt deigen og støtt det opp på begge sider med en skjærefjøl eller lignende, sånn at brødet hever oppover og ikke ut til sidene.

Dekk til og la det heve i 60–90 minutter.

Varm opp ovnen til 250 grader. Sett et par ildfaste kopper med varmt vann i den varme ovnen.

Legg brødet på et bakepapir rett på bunnen av ovnen eller på en godt oppvarmet bake/pizzastein og stek i 20 minutter. Det viktigste er at brødet får en høy og jevn varme fra undersiden sånn at det hever skikkelig og blir luftig og godt før skorpen blir for hard.

Tips

Flammekueche eller tarte flambée med eple

En søt variant av flammekueche med epler.

Foto: Alexandra Wärn / YLe
Sübrot, brød fra Alsace

Legg deigen i et melet kjøkkenhåndkle og støtt opp på sidene.

Foto: Alexandra Wärn / YLE
Ferdig stekt sübrot. Brød fra Alsace

Ferdig stekt sübrot.

Foto: Alexandra Wärn / YLE

Kilde: Julien Huéber i TV-serien «Hygge i Strömsö»