NRK Meny
Brisler i grønt

Thymuskjertel er det vitenskapelige navnet på brissel.

Foto: DR

Brisler i grønt

Når James og Adam Price lager mat med innmat er de klar over at mange synes dette kan bli litt for spesielt. Men likevel, her er det mye godt å hente.

Slik gjør du

Brislene vannes ut et par timer i kaldt vann, som skiftes med jevne mellomrom.

Kok brislene i lettsaltet vann i 5 minutter og avkjøl dem i kaldt vann. Fjern den ytre hinnen på brislene, men vær forsiktig så du ikke fjerner for mye, da går de i stykker.

Legg brislene på et fat med lett press på og sette dem i kjøleskapet.

Portvin, rødvin og kalvefond, finhakket sjalottløk og timian has i en gryte og kokes inn til det halve. Kraften siles og settes til side. Så langt kan du gjøre klar på forhånd.

Når brislene skal serveres deles de, om nødvendig, i mindre biter, så det er like mange til hver porsjon. Stek brislene i smør i en varm panne til de er gylne. Legg brislene ned i den innkokte kraften. La brislene småkoke til de er glaserte av kraften. Smak til med salt og pepper.

Nå er de klare til å bli servert på en seng av erter francaise.

Erter francaise
Stek baconet i en gryte til det er gyllent men ikke sprøtt. Sett det til side.

I samme gryte has skrelte perleløk, smør, vann, sukker og salt. La det koke forsiktig, til løkene er møre. Tilsett erter og romainesalat, delt i mindre biter, og bacon. Ha på lokk og la det småkoke i 5 minutter. Krydre deretter med salt og pepper.

Legg ertene på tallerkenene og legg brisselskivene oppå.

Tips

Brisselen er en kjertel som finnes hos dyr og mennesker og som befinner seg i halsregionen. Dens oppgave er å lage T-lymfocytter, som er en del av immunforsvaret. Brisler kan spises og er møre med en delikat smak.

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR