Laster innhold, vennligst vent..
Bringebærkake

Kaken pyntes med sjokoladeflak og krem som sprøytes på i små rosetter. På hver rosett settes et friskt bringebær.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Bringebærkake

Lagkage kalles det på dansk. Altså en kake med flere lag. Bringebærkaken er laget med mandelbunn og bringebærfromasj. Oppskriften får du fra TV-serien Det søte liv.

Slik gjør du

Stekes i springform ca. 25 cm i diameter.

Mandelbunn

Eggeplommer og sukker piskes til en tykk eggedosis. Mel og bakepulver blandes og siktes i. Dette vendes forsiktig i eggedosisen sammen med de fint malte mandlene.

Eggehviter piskes stive, vend forsiktig inn mandeleggedosisen. Stopp når deigen er jevn.
Klipp et rundt stykke bakepapir, akkurat så stort som bunnen i springformen, og legg det i bunnen av formen. Fordel deigen utover og jevn den ut med en kniv.

Stekes ved 190 °C til bunnen er godt gyllen og gir etter ved trykk, ca. 20 til 30 minutter.

Avkjøles helt før kanten skjæres løs med en liten glatt kniv og den avkjølte mandelbunnen kan tas ut av formen. Rengjør springformen.

Bringebærfromasj

Gelatin en has i 1 liter kaldt vann i en ½ time. Vaniljestangen deles på langs og frøene skrapes ut med en liten kniv. Litt av melisen og frøene knuses med en slikkepott på bordet slik at vaniljefrøene skilles fra hverandre.

Bringebær, melis og vaniljesukker moses og varmes opp i en liten gryte til 70 °C og tas av varmen. Vannet vris ut av gelatinen. Gelatinen has direkte over i den varme bringebær-vaniljemosen. Rør godt. Ha den varme blandingen i en ren bolle.

Kremfløten piskes til lett krem. En tredel av den lett piskede fløten blandes nå inn i bringebærblandingen. Visp raskt. Denne bringebærblandingen has så i bollen med resten av den piskede kremen og alt vendes forsiktig sammen til en jevn fromasj. Fromasjen smøres ut over mandelbunnen som det står i teksten under Bringebærkake.

Marsipanbånd

Alle ingrediensene eltes sammen til en homogen masse i mikser. Marsipanen oppbevares i en forseglet plastpose i romtemperatur til den skal brukes, maks. en uke.

Bringebærkake

Mandelbunnen deles på midten i to like tykke bunner. Bruk en stor sagtagget kniv. Den nederste bunnen legges tilbake i springformen.

2/3 deler av bringebærfromasjen fordeles på bunnen og den øverste bunnen legges på fromasjen. Trykk den øverste godt ned på fromasjen. Ha resten av bringebærfromasjen på toppen og stryk den glatt ut.
Den sammenlagte kaken settes i kjøleskapet over natten eller alternativt min. 3 timer i fryseren. Ta kaken forsiktig ut av formen og sett den på serveringsfatet.

Marsipanen kjevles ut i litt ekstra melis til et langt bånd som legges rundt kaken. Pass på at du kan flytte marsipanen mens du kjevler. Skjær til båndet mens det er på bordet og mål selvfølgelig før du skjærer. La båndet være ca. 1 cm høyere enn kaken.

Lag sjokoladeflak av hvit sjokolade. Bruk en kokkekniv med flat knivsegg. (Selvfølgelig er det også mulig å rive sjokolade på et grovt rivjern). Flakene plasseres midt på kaken.

Fire desiliter kremfløte piskes til krem og has i en sprøytepose med en stor stjernetupp. Kremen sprøytes til fine rosetter, 16 stk. På hver rosett settes et friskt bringebær.

Tips

Flere oppskrifter: Det søte liv

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv, DR