Miriam Østvik Jenssen lager brente mandler til jul

Miriam Østvik Jenssen lager brente mandler.

Brente mandler

Brente mandler er en juletradisjon for mange, men smaker godt året rundt. De er enkle å lage og kan bli en fin gave dersom du legger dem i et glass med en sløyfe rundt.

Slik gjør du

Sett ovnen på 150 grader. Bruker du varmluft kan du justere ned steketiden noe.

Legg mandlene på et stekebrett kledd med bakepapir. Sett dem i ovnen og stek dem i cirka 10 minutter.

Gjør klar et bakepapir på benken. Legg en skje på hver side slik at bakepapiret ligger i ro.

Kok opp sukker og vann i en vid kjele. Ha de ristede mandlene i kjelen med sukkerlaken og la det hele putre videre under omrøring. Snart kommer sukkerlaken til å krystallisere seg og bli hvit og smuldrete. Fortsett å røre til sukkeret blir til karamell som dekker mandlene. Juster varmen underveis slik at det ikke svir seg.

Når mandlene er gylne tilsettes smør eller stekeolje. Rør godt og hell mandlene over på bakepapiret. Bruk skjeene til å spre mandlene utover.

Dryss lett med salt og avkjøl de brente mandlene i romtemperatur. Oppbevar de brente mandlene i en tett beholder.

Kilde: Miriam Østvik Jenssen