NRK Meny
Brennsnut (dansk suppe med salt svinekjøtt og potetballer)

Kjøttsuppa, som på Bornholm kalles brennsnut, skal serveres så varm at du brenner snuten litt.

Foto: Fra TV-serien Munter mat (Spise med Price) - egnsretter / DR

Brennsnut (dansk suppe med salt svinekjøtt og potetballer)

I serien om dansk tradisjonsmat reiser brødrene Price til Bornholm, og får prøve brennsnut – ei suppe som er nesten identisk med norsk kjøttsuppe. Her er deres oppskrift.

Slik gjør du

Suppe

Dagen før retten skal lages, skjærer du kjøttet i mindre stykker, salter det og setter det kaldt. Byggrynene legges i vann.

Dagen etter har du kjøttet i ei gryte sammen med cirka to liter svinekraft. La det koke opp, og skum av. Ha i urtebuketten, byggrynene og la alt småkoke under lokk i to timer.

En halv time før kjøttet er klart, har du i oppskårne grønnsaker. Sviskene legges i et kvarter før du skal spise.

Potetballer

Klem de kokte potetene gjennom ei sikt, og blant inn de andre ingrediensene. Du skal kunne forme små boller av deigen, så det er mulig du må bruke litt mer, eller litt mindre, hvetemel.

Kok bollene, som skal være på størrelse med ei valnøtt, i lettsalta vann eller buljong. Når de flyter opp til overflaten, er de ferdige. Potetballene legges i suppebollene før du har i suppe – som skal serveres rykende varm, slik at du kan brenne snuten.

Ved siden av kan du også ha grov sennep og grovt brød.

Kilde: Brødrene Price i tv-serien Munter mat (Spise med Price) / DR