NRK Meny
Baked alaska

Kaken med iskrem, sukkerbrød og marengs er klar for en kort tur i ovnen eller bli brent av en skibrenner før flambering.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Brennende isbombe

Baked Alaska, omelette norvégienne eller brennende isbombe er noen av navnene på denne deilige desserten. Her er det både ild og is. Iskremen i midten er isolert av et lag sukkerbrød, så den ikke smelter når kaken blir flambert.

Slik gjør du

Sukkerbrød

Start med sukkerbrødene. Oppskriften blir nok til to former av normal størrelse.

Smelt smøret i melken sammen med frøene fra vaniljestangen. Avkjøl.

Visp sammen eggeplomme, egg og sukker til det blir luftig. Bland hvetemel og bakepulver og sikt det tørre i eggeblandingen. Vend til slutt inn den avkjølte blandingen av smør, melk og vaniljefrø.

Hell deigen oppi smurte og strødde former. Stek sukkerbunnene på 200 grader i omtrent 20-25 minutter. Sjekk om de er ferdig stekte med en bakepinne.

Fyll

Dekk innsiden av en metallbolle med plastfolie. Velg en bolle som er omtrent 18-20 centimeter i diameter. Del sukkerbrødet i to lag. Stans ut midten av sukkerbrødet med en rund gjenstand, og del resten av sukkerbrødet inn i vifteformede deler. Dekk hele innsiden av metallbollen med kakebiter.

Ha iskremen og sorbeten i ulike skåler. Tin isen litt slik at den blir myk. Bland sorbeen med bær og de to store pikekyssene som du knuser over bærene. Rør om.

Ha sitronisen og bringebærsorbé-blandingen lagvis i bollen som er dekket med sukkerbrød. Når skålen er fylt med is, dekk toppen med sukkerbrød. Sett bollen i fryseren og la den stå i seks timer eller mer.

Ta skålen ut av fryseren og dunk kaken ut på et fat. Dekk med myk marengs. Marengsen lager du ved å piske eggehvitene og sukkeret i lunkent vannbad til blandingen er 40 grader. Visp videre i en mikser til fast og kald konsistens. Dekk kaken med marengsen enten ved hjelp av en sprøytepose eller ved å lage små topper med en slikkepott. Sett kaken i fryseren til den skal serveres.

Stek kaken i ovnen på 250 grader i 2 minutter, eller bruk en skibrenner på marengsen.

Varm rom i en liten gryte mens kaken står i ovnen. Tenn på den varme rommen og hell den over kaken i det den kommer ut av ovnen.

Tips

Store pikekyss

Visp 2 eggehviter med 125 g sukker til luftig marengs.
Sett ovnen på 120 grader. Sett topper på 6-8 cm i diameter på en bakeplate. Sett marengsene i ovnen. Senk temperaturen til 100 grader og stek i 1 time og 45 minutter. Både toppen og bunnen på pikekyssene skal være tørr.