Hopp til innhold
Bouillabaisse

Suppen serveres for seg og fisken for seg når bouillabaisse står på menyen i Marseille.

Foto: Fra tv-serien Munter mat (Spise med Price) / DR

Bouillabaisse

Bouillabaisse er tradisjonell fransk fiskesuppe fra området rundt Marseille. Den serveres med flere slags fisk og gjerne skalldyr.

Slik gjør du

OBS: Denne oppskriften er veldig stor, kan hende du skal begynne med litt mindre mengder.

Grønnsakene renses og skjæres opp. All fisken renses og skjæres opp. Kjøttet pilles ut av skalldyrene.

Skallene stekes noen minutter på sterk varme i olivenolje i en stor gryte. Grønnsakene, unntatt tomatene, has i gryten og varmes til de faller sammen. All fisken has i og sauteres med i noen minutter. Hell på pastis og flamber. Ha i hvitvin, fiskefond, tomater og tomatpuré og kok opp. La den koke i 35 minutter. Sil kraften over i en annen gryte. Kok inn suppen til smaken er god og konsentrert. Smak til med safran, salt og pepper.

Før servering kokes et utvalg fisk sammen med potetskivene. Større fisk skal selvfølgelig ha litt lengre tid enn små. Poteter skal koke i omtrent ti minutter. Server suppen i en stor bolle med krutonger og rouille. All fisken og potetene serveres på et fat for seg.

Rouille

Knus hvitløkfeddene i en morter sammen med litt grovt salt. Tilsett eggeplommer og støt mens oljen tilsettes. I den originale oppskriften brukes bare olivenolje, men da kan det hende at rouillen blir litt bitter. Vi foreslår at man bruker 2/3 nøytral olje og 1/3 olivenolje. Smak til med safran og piment d'espelette, eventuelt litt mer salt og en skvett sitronsaft.

Tips

Forslag til fisk og skalldyr til kraften

For eksempel: rascasse (skorpionfisk), dorade, rouget (mulle), grondin (knurr), cabillaud (torsk), loup (havabbor), sébaste (uer), lieu noir (sei), congre (havål), langoustine (sjøkreps), ètrilles (strandkrabber) og cigales de mer (tøffelhummer).

Kilde: Brødrene Price i tv-serien Munter mat (Spise med Price)/DR