NRK Meny
Fiskesuppe

Fiskesuppen serveres med rouille. Oppskriften finner du nederst på siden.

Foto: DR

Bornholmsk fiskesuppe

I denne oppskriften lages det kraft i tre omganger. Først med fisk, så med blåskjell og til slutt med skall fra sjøkreps. Alt det kan du gjøre klart på forhånd. Så er det bare den siste finishen som skal på plass før du kan servere rykende varm, god fiskesuppe.

Slik gjør du

Rens alle grønnsakene og skjær dem i mindre biter. Skyll fiskebein og hoder fri for rester av blod og fjern gjellene.

Varm en god skvett olivenolje i en stor gryte. Ha i halvparten av løken, litt hvitløk, halvparten av purrene, sellerien, fennikel og persille. Fres det et øyeblikk og ha på fiskebein og -hoder. Vend rundt på alt over middels varme i 6-8 minutter.

Tilsett halvparten av tomatpuréen, la den koke med ett minutt og hell deretter 1 / 3 flaske hvitvin på og fyll opp med vann til alt er dekket. Tilsett laurbærblad og pepper og la det småkoke i 20-25 minutter. Sil suppen over i en stor bolle. Sørg for å presse all saften og kraft gjennom silen.

Mens fiskekraften koker, rengjøres skjellene på vanlig måte. Børst blåskjellene grundig under rennende vann og fjern skjegget. Alle blåskjell som ikke lukker seg må kastes.

Ha i litt olivenolje i en gryte. Fres resten av løken, resten av purren, resten av hvitløken og persillen. Persillen grovhakkes med blader og stilker. Når løken er blank, tilsettes 1 / 3 flaske hvitvin. Det kokes opp og blåskjellene has i.

Damp dem åpne under lokk og over høy varme i 4-5 minutter. Sil suppen og ta ut blåskjellene. Jeg pleier å rense halvparten av blåskjellene fra skallet og la den andre halvparten beholde skallet. Det ser fint ut til slutt i suppen.

Sett blåskjellene til side. Hell blåskjellkraften over i bollen med fiskekraften.

Så kommer vi til sjøkrepsene. Brekk av halene og fjern skallet. Pass fingrene - skallene kan være skarpe. Legg halene uten skall til side. Hell en dråpe olivenolje i gryten og ha i skallet fra krepsene og fres dem ved høy varme under omrøring. Knus og mas dem så mye som mulig mens de stekes.

Tilsett resten av grønnsakene og resten av tomatpuréen. Fres alt i 4-5 minutter. Hell halvparten av Pernod'en og flambér. Slukk ilden med resten av hvitvinen og ha på vann til det alt er dekket. Stek på middels varme i 20-25 minutter. Sil kraften over i bollen med den andre kraften.

Nå har vi en bolle med veldig god suppe, som skal over i en gryte og smakes til med safran, salt og pepper og kanskje litt konsentrert fiskekraft om nødvendig. Så langt kan suppen forberedes i god tid.

Femten minutter før suppen skal spises, kuttes den faste fisken i passe små stykker. Krabbeklørene knuses her og der og kokes i suppen i 10-15 minutter. Og de siste fem minuttene tilsettes fisk, blåskjell og krepsehaler. Og nå skal suppen så vidt koke. Den serveres rykende varm med ristede brødcrouton'er og en kraftig Rouille.

Tips

Bestill fiskebein i forveien hos fiskehandleren. Det er ikke alltid han har det du trenger.

Oppskrift:

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR