NRK Meny

Bollekake

Denne gangen er det midten som teller. Vi foreslår bollekake, men du kan også lage kringle av denne oppskriften.

Slik gjør du

Bollekake

Smelt smøret, tilsett melken og varm det til det er lunkent.
Rør ut gjæren i melkeblandingen.
Visp i egg og sukker og tilsett melet med kardemomme.
La deigen heve tildekket til dobbelt størrelse i 1/2 - 3/4 time

Trill boller og lag en fordypning i hver.
Legg i litt fyll, enten eggekrem eller mandelmasse eller begge deler.
Trekk deigen over fyllet.
Legg bollene med skjøten ned, med litt mellomrom, i en rund, smurt form.

Etterhev og pensle bollene med sammenpisket egg.

Stek bollekaken ved 200 °C i 20-30 minutter.

Server kaken hel.

Eggekrem

Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene.
Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen.
Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke».
Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
Avkjøl i kaldt vann.

Mandelkrem

Mal mandlene og ha i sukker.
Spe med halvpisket eggehvite til konsistensen blir grøtaktig.

Kilde: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt