NRK Meny
Bogense maskintorsk

Torsk som har kokt sammen med sellerirot, løk, pepper, sennepskorn og chili.

Foto: Fra tv-serien Munter mat (Spise med Price) / DR

Bogense maskintorsk

Dansk maskintorsk er godt krydret torsk, som har fått godgjøre seg i gryten i en times tid. Brødrene Price er i Bogense på Fyn og lærer å lage tradisjonsmat.

Slik gjør du

Rens torsken og skjær den i skiver. Sørg for at alle blodrester er fjernet, blod vil gjøre sausen grå og trist.

Skrell selleriroten og skjær den i tynne skiver.

Fyll en gryte av passende størrelse på denne måten:
Legg hodet eller finnene i bunnen av en gryte med smør, krydder og salt. Legg så skiftevis torskeskiver, sellerirot, løk og smør i gryten. Tilsett litt chili. Riktig pakking av gryten er en suksessfaktor.

Tilsett en kopp eddik, to kopper vann og et par laurbærblader. La det småkoke i omtrent en time på svak varme, til de øverste torskeskivene er hvite.

Tilsett meljevning på kanten av gryten, og drei gryten. Man skal ikke røre, bare dreie. Det skal ikke jevnes for mye.

Serveres med poteter og franskbrød.

Tips

I oppskriften brukes dansk lagereddik, som er en 5 % eddik.

Kilde: Brødrene Price i tv-serien Munter mat (Spise med Price) / DR