Bløtkake med nougatkrem og eple- og bjørnebærkompott

Ulrikke på 13 år ønsket at Mette Blomsterberg skulle lage små marsipanepler til bløtkaken.

Foto: Fra TV-serien Danmarks beste kaker / DR

Bløtkake med nougatkrem og eple- og bjørnebærkompott

Lagkake kaller Mette Blomsterberg kaken som er delt i tre lag med nougatkrem og eple- og bjørnebærkompott.

Slik gjør du

Smøret smeltes på svak varme. Egg og sukker piskes til tykk eggedosis. 150 g mel, kakao og bakepulver blandes og siktes ned i eggedosisen.

Skrell eplene, ta ut kjernehuset og riv dem på et grovt rivjern. Dryss 2 ss mel over de revne eplene. Vend eplene forsiktig inn i deigen sammen med smeltet smør.

Klipp til tre bakepapir, så store som springformens bunn og legg dem i bunnen av formene. Fordel deigen i de tre formene, stryk dem jevnt utover med en palettkniv.

Bunnene stekes på 175 °C til de er godt gylne og gir etter for trykk, ca. 15-20 minutter. Bunnene avkjøles helt før kanten skjæres løs med en liten glatt kniv og bunnene tas ut av formene. Vask den ene av formene godt, den skal brukes til å bygge kaken opp i.

Nougatkrem
Legg gelatinen i bløt i en 1/2 l kaldt vann i 1/2 time. Fløten varmes opp til ca. 80 °C og tas av varmen. Nougaten hakkes grovt og has i den varme fløten. Rør godt. Vri vannet ut av gelatinen og ha den i den varme nougatfløten. Rør godt til gelatinen er smeltet.

Kremen dekkes med plastfilm, legg den helt ned på kremen. La den avkjøles helt i kjøleskap, minimum 3 timer, eller gjerne til neste dag.

Eple- og bjørnebærkompott
Skjær opp vaniljestangen på langs. Skrap frøene ut med en liten kniv. Frøene blandes med litt sukker på bordet med kniven sånn at frøene fordeler seg. Eplene skrelles, skjæres i kvarte og kjernehuset fjernes. Alle ingrediensene, pluss den tomme vaniljestangen, kokes på svak varme til eplene er møre. Kompotten settes kaldt et par timer.

Overtrekksmarsipan
Alle ingrediensene blandes sammen til en jevn masse i en kjøkkenmaskin. Overtrekksmarsipanen oppbevares i en lukket plastpose ved romtemperatur til den skal brukes.

Oppbygging
Den rengjorte springformens kant får en strimmel tilklippet plast på innsiden (kan sløyfes). Den første bunnen legges i formen.

Halvdelen av den avkjølte eple- og bjørnebærkompotten fordeles på bunnen og den neste bunnen legges på. Press bunnen godt ned på kompotten. Den helt kalde nougatkremen piskes lett med en håndmikser og 3/4 smøres ut jevnt ut på bunnen. Resten av eple-bjørnebærkompotten strykes ut over nougatkremen og den siste bunnen legges forsiktig på toppen. Smør resten av nougatkremen på toppen. Sett kaken i kjøleskapet til neste dag, eller et par timer i fryseren.

Plasten og formen tas av den iskalde kaken. Smør kakens topp og sider med de fem spiseskjeene krem. Dette gjøres for at kaken skal få en hvit overflate.

Elt overtrekksmarsipanen smidig med hendene. Kjevle den ut med litt melis til en tynn sirkel som kan dekke hele kaken. Sørg for at marsipanen er til å flytte på mens du kjevler. Pakk kaken inn i marsipan. Gjør ditt beste for å unngå folder. Avslutt pent med en marsipankant (tynt rullet pølse) som ev. markeres med en modellerpinne til en knoppkant. Sett kaken i kjøleskapet igjen.

Håndlagde marsipanepler
Overtrekksmarsipanen veies opp til seks kuler à 50 g. Hver kule modelleres helt glatt og blank og gjøres samtidig litt avlang.

Marker fordypningen til epleblomsten, ev. med en stjerneformet modellerpinne. Gjenta på alle eplene. Eplene sminkes forsiktig og moderat med en farge av gangen. Gul, grønn, rød og brun. Avslutt med en anelse brunt på marsipan som er bløtgjort med litt vann som skal forestille blomsten.

Tips

Se også oppskrift fra samme program: Kandiserte epler

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Danmarks beste kaker/DR