HENRY NOTAKER SVARTE I NETTMØTE
Den gastronomiske verden er full av oppfatninger om de forskjellige råvarers virkninger på mennesket. Noen av disse oppfatningene har holdt seg gyldig helt til i dag, mens andre trekker vi gjerne på smilebåndet av.
På en medisinsk kongress i Paris i 1908 fremholdt en del leger hvordan de ulike grønnsakene påvirker vårt sjelsliv.
Dette var noen av påstandene de kom med:
Gulrøtter motvirker sinne og misunnelse.
Bønner utvikler fantasien. De skal være glimrende for poeter.
Sukkererter gjør kvinner lunefulle, lettsindige og frivole. Og de hengir seg nærmest til uhemmet flørt ved inntak.
Faktisk ble det advart fra talerstolen om at sukkererter var direkte farlig for ekteskapet, og uten tvil hadde skyld i mange av skilsmissene som herjet datidens borgerskap i Paris.
Lenger bak i historien finnes det også oppfatninger om diverse råvarers egenskaper. Casanova påsto for eksempel at han fikk økt potens av å spise østers.
Henry Notaker spiser skorpion i kveldens sending. Spør ham om opplevelsen i morgen. Henry stiller til nettmøte fra kl. 12-13!
Yin og Yang i kostholdet
Uansett hva du spiser, er det viktig med balanse. Nonnen Hildegard von Bingen laget i middelalderen oppskrifter basert på tanker om balanse og harmoni.
I Kina møter vi lignende tanker i forestillingene om yin og yang, som en av landets berømte restaurantkokker bruker i matlagingen.
– Man sier gjerne at Yin er grønnsaker, mens kjøtt er Yang. Hjort er Yang og svin er Yin, sier Jiao Ming Yao. Han er restauratør i Beijing, og lager mat med tanken på at maten skal være både sunn og velsmakende.
I Kina henger mat og medisin sammen. Noen matvarer kan virke som medisin, og det gjengs oppfatning at mat og medisin har samme opprinnelse.
Basert på disse reglene balanserer de kostholdet. Kanskje noe å tenke på for oss nordmenn også?
Mer om dette kan du se i kveldens «Gastronomi»