Blekksprut og bønner i leirgryte

Blekksprut og bønner i leirgryte.

Foto: Fra TV-serien Niklas' mat / SVT

Blekksprut og bønner i leirgryte

En forseglet leirgryte er alltid spennende å åpne. Endelig får duften fra blekksprut, bønner og selvlaget grønnsakjuice slippe ut. Her er Niklas Ekstedts rett på restaurant Mikla i Istanbul.

Slik gjør du

Grønnsakjuice

Skrell alle grønnsakene. Skjær dem i centimeterstore biter. Varm opp en panne med olje, og fres grønnsakene på middels varme i tre minutter. Tilsett tomatpuré og timian. Fres i noen minutter til. Hell på kraften, og la det småkoke i 15 minutter. Sil av grønnsakjuicen. Smak til med salt.

Blekksprut

Kok opp vannet med salt i en gryte. Skjær hodet av blekkspruten. Skjær tentaklene i biter på omkring tre centimeter. Kok tentaklene i vann i ett minutt. Ta dem opp, og avkjøl raskt i isvann.

I leirgryten

Knus sumakbærene i en morter. Ha dem i en gryte sammen med bønnene, artisjokkene og blekkspruten. Hell over grønnsakjuice. Sett på lokket.

Bland sammen mel, salt og vann til en jevn deig. Form deigen til et langt, smalt bånd. Sett båndet over sprekken mellom gryten og lokket for å tette igjen åpningen.

Leirgryten bakes i ovnen på 200 grader i to timer og 30 minutter.

Knekk vekk deigen, og åpne lokket foran gjestene. Legg opp retten på en tallerken, og drypp sitronsaft over hver tallerken.

Kilde: Niklas Ekstedt i TV-serien Niklas' mat/SVT