Blåbærpai med hjemmelaget vaniljesaus

– Det skal være mye saus til blåbærpaien, sier Lise Finckenhagen.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Blåbærpai med hjemmelaget vaniljesaus

I sin oppskrift på blåbærpai med hjemmelaget vaniljesaus bruker Lise Finckenhagen vanlig paideig nederst, og smuldredeig på toppen. På den måten blir den både pai – og smuldrepai.

Slik gjør du

Paideig

Smuldre sammen mel, melis og smør til en grynete masse. Tilsett eggeplommene og arbeid deigen raskt sammen.

Pakk deigen i plastfilm og la den hvile minst 30 minutter i kjøleskap. Kjevl ut deigen og kle en 24 centimeter stor paiform.

Prikk deigen lett med en gaffel og klem litt aluminiumsfolie langsmed kanten for å hindre at deigen trekker seg veldig sammen under steking. Stek paibunnen gyllenbrun ved 180 grader i cirka 12 minutter.

Blåbærfyll

Rør sammen blåbær, syltetøy og potetmel. Hell blandingen over i paiskallet. Smuldre sammen alle ingrediensene til lokket og «dryss» det over bærene. Stek paien ved 180 grader i mellom 20 og 25 minutter. Lokket skal bli gyllent og sprøtt.

Vaniljesaus

Kok opp melk, fløte, vaniljestang og en tredel av sukkeret. Visp resten av sukkeret sammen med eggeplommene. Hell den varme fløtemelken over egg- og sukkerblandingen mens du rører. Ha alt tilbake i kasserollen, og varm forsiktig, under stadig omrøring, til sausen tykner. Sil og avkjøl sausen.

Tips

La den ustekte paibunnen hvile i fryseren 30 minutter før du steker den, det er med på å hindre at deigen trekker seg sammen under steking.

Paien kan like gjerne lages med andre bær, for eksempel bringebær, eller en blanding av flere typer.

Se også: Alle oppskriftene fra Nitimen

Kilde: Lise Finckenhagen i Nitimen