NRK Meny
Blåbær- og hylleblomstkake

Under marsipanlokket skjuler det seg en hylleblomstkrem med sjokolade og blåbær og en nydelig blåbærkrem.

Foto: Fra TV-serien Danmarks beste kaker / DR

Blåbær- og hylleblomstkake

Kakebunnen er delt i tre og har to gode lag med krem mellom. Det ene laget er med hylleblomstkrem og blåbær, det andre laget er blåbærkrem. Trekket er laget av marsipan og pyntet med marsipanblomster.

Slik gjør du

Kaken bakes i springform 24 cm i diameter.

Hylleblomstkrem
Gelatinen legges i bløt i 1/2 l kaldt vann i 1/2 time.

Skjær opp vaniljestangen på langs. Skrap frøene ut med en liten kniv. Frøene blandes med litt sukker på bordet med kniven sånn at frøene fordeler seg.

Fløten, vaniljesukkeret og den tomme vaniljestangen kokes opp. Ta den av varmen.

Sjokoladen hakkes fint og has i den varme fløten. Rør til sjokoladen har smeltet. Vri vannet ut av gelatinen og ha den i den varme sjokoladefløten. Tilsett hylleblomstsirup. Rør til all gelatinen har smeltet. Ha kremen i en ren skål og sett den tildekket i kjøleskap i minst fire timer, eller gjerne til neste dag.

Blåbærkrem
Gelatinen legges i bløt i 1/2 l kaldt vann i 1/2 time.

Sukker, blåbær, limesaft og limeskall småkoker under lokk i ca. 10 minutter og gryten tas av varmen. Vri vannet av gelatinen og ha den i det varme syltetøyet. Bland herligheten kort med en stavmikser. Ha den i en skål og sett den i kjøleskapet.

Drømmekakebunn
Ha melk og smør i en liten gryte og varm forsiktig til smøret smelter.

Skjær opp vaniljestangen på langs. Skrap frøene ut med en liten kniv. Frøene blandes med litt sukker på bordet med kniven sånn at frøene fordeler seg.

Vaniljesukker, sukker og egg piskes hvitt og luftig. Mel og bakepulver blandes og siktes ned i eggedosisen. Vend det forsiktig sammen mens melkesmøret helles i i to omganger.

Smør bunnen av springformen med nøytral olje, ikke sidene. Ha i deigen. Stekes ved 175 °C til bunnen er gyllen og gir etter for trykk, 40-45 minutter. Avkjøles helt før kanten skjæres løs med en liten glatt kniv og bunnen tas ut av formen. Vask formen godt.

Marsipan til marsipanlokk
Alle ingrediensene eltes sammen til en jevn masse i miksmasteren. Marsipanen oppbevares i en lukket plastpose i romtemperatur til den skal brukes.

Glasur
Melisen siktes i en skål og det has en anelse eggehvite imens glasuren piskes luftig og hvit med en håndmikser. Glasuren skal være så flytende at den kan sprøytes, men den skal heller ikke flyte sammen når man rører i den. Glasuren has i et lite kremmerhus laget av bakepapir.

Oppbygging
Den avkjølte bunnen deles i tre deler med en sagtannet kniv. Legg et stykke plast eller bakepapir langs kanten av den rene formen. Legg den første bunnen i.

Hylleblomstkremen piskes lett og luftig. Fordel kremen utover bunnen og legg de friske blåbærene på toppen. Trykk bærene lett ned i kremen. Legg neste bunn over og press lett så bunnen fester seg til kremen.

Pisk den kalde blåbærkremen litt. Pisk kremfløten til lett krem. De to tingene vendes forsiktig sammen til en jevn blåbærkrem. Kremen legges på bunn nummer to og den siste bunnen legges på toppen. Press igjen bunnen lett, så den fester seg til kremen. Sett kaken i kjøleskap i minst tre timer, eller gjerne til neste dag.

Ta den kalde kaken ut av formen og ta vekk plast eller bakepapir. Snu kaken på hodet, så den flate bunnen er øverst.

Smør kakens topp og sider jevnt med de 6 ss kremfløte. Kna marsipanen smidig med hendene. Kjevle den i en anelse melis til den er en relativt tynn sirkel som kan dekke hele kaken og sidene. Sørg for at marsipanen kan flyttes på mens du kjevler. Pakk kaken godt inn i marsipanen, gjør ditt beste for å unngå bretter og folder.

Pynt kaken fint med små marsipanblomster, i alt 18 stk. I hver blomst lages en fordypning hvor det sprøytes glasur som «blomsterknopp». Bruk litt eggehvite som lim. Med en modellerpinne stikkes små fordypninger i kakens marsipanlokk, på både topp og side. Sprøyt med glasuren små prikker som «blomsterblader».

Kaken nytes kald.

Tips

Se også: Oppskriftene til Danmarks beste kaker

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Danmarks beste kaker/DR