NRK Meny
Blå osteterte
Foto: FRA TV-SERIEN MUNTER MAT (SPISE MED PRICE) / DR

Blå osteterte

Er du glad i blåmuggost er dette et flott tilberedningstips fra de danske brødrene Price i tv-serien Munter mat.

Slik gjør du

Først lager du mørdeigen ved å blande mel, salt og melis. Så tilsetter du 175 gram kaldt smør og blander godt med hendene til deigen ligner revet parmesan.

Deigen samles med et lite egg. Den skal ikke eltes. Da blir den seig. La deigen hvile i minst 1 time.

Rull mørdeigen ut og kle en springform med deigen. Det må være en god, høy kant på kaken, og pass på at det ikke er noen hull i deigen.

Bak den først ved å legge folie på toppen av røren, og helle tørkede linser eller bønner på toppen. Stek i 15–20 minutter ved 200 grader.

Ta kaken ut og fjern folien og linsene/bønnene.

Mos blåmuggosten veldig fint. Dette kan gjøres gjennom en sil, eller du kan blande osten med crème fraîche. Husk å kutte av eventuelt hardt skall på osten.

Hell forsiktig ostekremen i kaken og stek i ca. 45–50 minutter ved 170 grader. Kremen vil bli helt mørk, og det er også meningen. NB! Det kan være at den trenger litt lengre tid. Ikke alle ovner baker nøyaktig likt, eller holder temperaturen like bra.

Ta kaken ut og la den avkjøles i 10 minutter til den er lun. Ta den ut av springformen og server den i passende stykker, fremdeles varm.

Kaken smaker også godt dagen etter, men ingenting slår den nybakte versjonen.

Serverer den med en fin, litt bitter salat av endive og valnøtter med en lett dressing.

Tips

Hva drikker man til? Gjerne en søt vin: Portvin er ikke et dårlig forslag.

Kilde: JAMES OG ADAM PRICE I TV-SERIEN MUNTER MAT (SPISE MED PRICE) / DR