NRK Meny

Beurre blanc

Beurre blanc er en saus laget på smør med smak av løk, hvitvin og hvitvinseddik.

Slik gjør du

Hakk sjalottløkene ganske fint og legg dem i en liten gryte med hvitvin og eddik. La det koke inn til det er ca ½ dl igjen. Sil sjalottløken fra.

Bring den reduserte væsken på kok og tilsett det kalde smøret litt om gangen, mens det piskes kraftig. Når alt smøret er brukt opp, bringes sausen nesten til kokepunktet under stadig pisking. Så tas den av varmen. Smak til med salt og pepper og server umiddelbart.

Tips

Denne sausen kan varieres på utallige måter. Hvis du bruker rødvin og rødvinseddik, får du en beurre rouge. Den kan også tilsettes ulike typer finhakkede urter. Hvis du har litt skalldyrkraft, kan man koke den ned med hvitvin og eddik. Du kan også ha en spiseskje crème fraîche i den ferdige sausen. Det finnes mange alternativer.

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR