NRK Meny
Pepperkaker

Å kjevle pepperkakedeig og stikke ut figurer er noe barna liker å være med på.

Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Bestemors pepperkaker

Lise Finckenhagen deler oppskriften på pepperkaker med oss. Hun har også tips til pepperkakehus, både montering og pynting.

Slik gjør du

Smelt smøret i en liten kasserolle. Tilsett sirup og rør sammen.

Avkjøl blandingen til lunken og ha den over i en stor bolle.
Tilsett sukker, fløte og krydder. Bland godt.
Tilsett natron blandet med litt av melet.
Arbeid inn resten av melet. Deigen skal være litt løs.

Pakk deigen godt inn i plast og la den ligge kjølig natten over.

Kna deigen på et melet bakebord. Kjevl den ut og stikk ut figurer.
Stek pepperkakene ved 180 ºC i 10-12 minutter til de har pen farge.

La de ferdigstekte kakene ligge litt på platen før du flytter dem.

Melisglasur til pepperkaker
Visp eggehvitene halvstive og tilsett melis.
Visp det godt sammen til en klumpfri glasur og tilsett sitrondråper.

Tips til montering av hus
Lim sammen tak og vegger med smeltet sukker.
Legg hele leiven direkte på en silikonmatte (bakematte) eller bakepapir før du skjærer ut delene. Hvis deigen flyter litt ut under steking kan du renskjære de mens kakene fortsatt er varme. Det er viktig at tak og vegger er rette for å få et stødig hus.

Bruk gelatinplater som vindusglass, fest disse med sukker eller melis på baksiden av veggene før du setter sammen huset.

Gullvafler kan deles og brukes som trappetrinn.

Huset kan settes sammen med melisglasur, men da tar det lenger tid før det stivner.

Pynt huset etter ønske med melisglasur og rikelig med godterier. Dryss huset med melis helt til slutt.

NB! Smeltet sukker er svært varmt og ingen oppgave for barn.


Tips

Se også: Flere oppskrifter fra Nitimen

Kilde: Lise Finckenhagen