Bestefars bankekjøtt

Bestefars bankekjøtt med gulrøtter, purre og potetmos.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Bestefars bankekjøtt

Når kjøttet skal koke lenge blir det en typisk søndagsmiddag. Lise Finckenhagen serverer bestefars bankekjøtt med gulrøtter, purre og potetstappe.

Slik gjør du

Skjær kjøttet i 1-2 cm tykke skiver på tvers av fibrene i kjøttet. Bruk en kjøttbanker eller lignende og bank kjøttet lett, det skal bare bankes og ikke moses. Krydre kjøttet med salt og kvernet sort pepper.

Skrell og del løken i båter.

Vend kjøttskivene i mel og brun dem på begge sider i godt med smør i en varm stekepanne. Det er lov å være litt raus med smøret. Bruk helst en jernpanne hvis du har det. Stek i flere omganger og legg kjøttet over i en passende gryte etter hvert som det er ferdig brunet. Kok gjerne ut pannen med en skvett vann (eller litt av kraften) etter hver bruning og hell det over kjøttet i gryta.

Fortsett med løken når alt kjøttet er ferdig brunet. Stek løken i godt med smør til løken blir gyllen og begynner å mykne. Hell all løken over kjøttet.

Tilsett laurbærblad og hell i kraft til det akkurat dekker kjøttet. La det hele surre/småputre under lokk i ca. 2 ½ time, eller til kjøttet er helt mørt. Juster smaken med salt og kvernet pepper.

Serveres for eksempel med glaserte gulrøtter og purre, og mandelpotetstappe smakt til med revet pepperrot.

Tips

Erstatt 2 dl av kraften med mørkt øl, eller smak sausen til med en klunk Madeira.

Du kan også tilsette 1 ss tomatpuré.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+