NRK Meny
Berlinerkranser

Berlinerkransene er kanskje min aller største julekakefavoritt. Det er vanskelig å velge, men disse lekre små kransene kommer garantert høyt opp på lista.

Foto: Øystein Westlie

Berlinerkranser

Berlinerkranser er julekaker som krever tid. Deigen må stå kaldt over natten.

Slik gjør du

Oppskriften er lånt fra Marit Røttingsnes Westlies blogg, frutimian.no.

Dette er en ekte tålmodighetsprøve, og det er tillat å jukse litt dersom du ikke er spesielt fignernem, sier vår julebakstekspert, Marit Røttingsnes Westlie.

Kok to middels store egg i 8 minutter. Tøm ut vannet og hell på kaldt vann til eggene er kalde. Del eggene i to og skrap ut plommen. Ha plommene oppi en bolle sammen med de rå plommene og sukkeret. Rør det raskt sammen. Ha så i hvetemelet og smøret vekselvis mens du rører. Ikke rør mer enn nødvendig.

Når du har blandet alt godt sammen, pakker du deigen inn i plastfolie og legger den i kjøleskapet til neste dag.

Pisk eggehvitene lett sammen og ha dem i en liten bolle. De skal fremdeles være blanke, ikke hvite. Ha perlesukker i en annen bolle.

Det er nå, når du skal til med rullingen, at utfordringen kommer. Fordi det er så mye smør i deigen, må den være helt kald når du jobber med den. Ta derfor ut små deigemner om gangen fra kjøleskapet. Ha litt hvetemel på bakebordet og trill forsiktig ut til 15 cm lange pølser. Legg den ene enden over den andre, som på en enkelsløyfe.

Dypp berlinerkransen nedi eggehviten sånn at hele den ene flatsiden blir dekt. Dypp den videre i perlesukkeret og legg den over på stekebrettet.

Skyll fingrene dine i kaldt vann innimellom hvis deigen er vanskelig å jobbe med.

Velger du den litt mer lettvinte varianten, ruller du små kuler som du klemmer flate, og trykker mønster i med en gaffel, før du dypper dem i eggehvite og perlesukker.

Bruker du varmluft, kan du steke flere brett samtidig, men jeg vil ikke råde deg til å ha flere enn tre stekebrett i ovnen samtidig. Bruker du over- og undervarme, steker du kakene midt i ovnen. La dem avkjøles helt på rist før du legger dem nedi en lufttett boks.

Tips

Flere oppskrifter: Juleoppskrifter fra NRK Østfold

Kilde: Fru Timian / Marit Røttingsnes Westlie