Berlinerkranser

Berlinerkranser er en tradisjonell julekake.

Foto: NRK

Berlinerkranser

Berlinerkranser er gode i kakeboksen til jul. Her får du oppskrift fra Ingrid Espelid Hovig.

Slik gjør du

Hardkok et egg. Del det og ta ut eggeplommen. Rør den sammen med den rå eggeplommen. Ha i sukker og rør for hånd eller med kjøkkenmaskin til blandingen er blitt til tykk eggedosis.

Smuldre smøret i mesteparten av melet, men hold litt mel tilbake. Ha blandingen oppi eggedosisen og rør til den er jevnt blandet. Er deigen løs, kan du ha i resten av melet. Ikke rør deigen for mye, da kan den bli vanskelig å trille ut.

Ta små deler av deigen og trill til lillefingertykke pølser. Del opp i omtrent 12 centimeter lange biter. Legg dem sammen til ringer med endene over hverandre. Ikke la endene være for lange, husk at de brekker lett i kakeboksen. Har du anledning, kan du godt la kakene stå kjølig før du pynter dem. Da er de lettere å løfte.

Pensle kakene med halvvispet eggehvite. Dypp dem i perlesukker på en tallerken og sett på et stekebrett dekket med bakepapir. Stek dem midt i ovnen på 180 grader i 10–12 minutter. Ta dem ut når de er lysegule i fargen. Ta kakene forsiktig av stekebrettet og avkjøl dem på en rist.

Kilde: Ingrid Espelid Hovig