Bearnaisesaus

Norsk rettskriving er faktisk bearnéssaus, men vi våger oss på bearnaise når Lise Finckenhagen leverer oppskriften.

Slik gjør du

Smelt smøret over svak varme til det skiller seg i fett og hvitt melkestoff. Skum av fettet og hold det varmt, ca. 60 °C.

Bland vann, eddik, løk og knust pepper i en liten kasserolle og kok det inn til 1/2 dl. Ha det over i en glass- eller stålbolle.

Sett bollen over en kjele med kokende vann. Ha i eggeplommer og estragon og pisk kraftig. Pisk det til skummet blir varmt og tykner. Ta kjelen av platen og spe forsiktig med det varme fettet under stadig pisking. Start med noen dråper og øk mengden etter hvert.

Når alt fettet er spedd inn og du har fått en tykk saus smaker du den til med salt og eventuelt mere pepper. Rør inn hakkede urter og server sausen med det samme.

Tips

Hvis bearnaisen sprekker fordi den er blitt litt for varm, kan du redde den ved å piske sammen en eggeplomme og litt vann i en bolle og spe forsiktig med den skilte sausen. Har den derimot kokt må du nok begynne på nytt.

Les også: Lises sausetips

Kilde: Lise Finckenhagen i «Jacobsen» på NRK P1+