NRK Meny
Steak Bearnaise with Asparagus Spears
Foto: Monkey Business Images

Bearnaise

Bernaise er en saus som ble funner opp av en kokk i Paris i 1836. Og nå skal du rett og slett lage ekte bearnaise! Den smaker ikke som pulvervarianten lover kokk Inge Johnsen.

Slik gjør du

Først lager du grunnsausen for hollandaise:

- Smelt smør på lav varme slik at smøret legger seg på toppen og vann/salt legger seg nederst. Dette heter å klare smøret.
- Pisk eggeplommer i en bolle med vannbad, slik at de blir litt varme.
- Spe sakte med smør inn i eggeplommene mens du pisker.

Reduksjon:

Kok inn dette til det blir ca halv mengde.

- Siles og piskes inn i eggeplommene og smøret.
- Tilsett fersk estragon eller syltet estragon.
- Smak til med salt og pepper.
- Serveres umiddelbart.

Når du lager denne sausen fra bunnen av vil du oppdage forskjellen på pose og ekte vare.
Serveres til kjøtt, fisk eller du kan prøve dette til nykokte asparges!

Tips

Husk at bearnaise aldri skal koke! Da skiller den seg! Du kan redde deg inn ved å blande en ekstra eggeplomme med kaldt vann og så piske inn den skilte sausen, da vil den kunne reddes.

Kilde: Inge Johnsen, Norgesglasset.