NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..

Barbecueribber

Dette er mannemat på sitt aller beste. Grisete, velsmakende, stinn av kalorier og fett. Spises ute på en sommerdag med en iskald øl til, rett fra flaska. Bedre blir det ikke. Serveres med bakte poteter, coleslaw og mais.

Slik gjør du

Bestill ribber fra en god slakter og forklar at du skal lage spareribs. Det finnes noe som heter «tiger-ribber» som er større enn vanlig. Det er veldig viktig at det er nok kjøtt på beina!

Kjøttet skal være veldig mørt når det er ferdig, så denne oppskriften er forholdsvis langtekkelig, men vel verdt strevet.

Kok opp en stor kjele med masse vann. Ha i en neve grov salt, rikelig med grovkvernet sort pepper og chiliflak. Del ribbene i håndterlige biter, ca. tre bein per stykke. Ha kjøttet i det fosskokende vannet og kok i 20 minutter. Fisk ut kjøttstykkene og legg dem på et ovnsbrett. La dem hvile i en halv time. Smør barbecuesausen over kjøttstykkene med en pensel, over og under. Pass på at kjøttet blir godt dekket, men det skal ikke svømme i saus.

Nå er kjøttet klart til å grilles, over gass eller trekull, det er det samme. Hvis du ikke har en grill, kan du enten steke kjøttet på komfyren i en rillete stekepanne eller svi under grillen i ovnen. (Men utegrillen er best, altså.) Dette er en viktig del av prosessen. Sausen blir karamellisert og får den gode smaken. Det kan godt være litt svartbrent her og der, men ikke for mye.

Ha det ferdiggrillede kjøttet i en keramisk form med lokk. Hell over rikelig med barbecue-saus og 3,5 dl øl. Vend alt sammen, ha på lokket og putt formen i ovnen på 160 grader. La det stå og bake i tre timer. Sjekk hver time, og vend kjøttet. Hvis det begynner å bli tørt, spe på med litt mer øl. Etter 2 ½ til 3 timer skal kjøttet bli så mørt at det begynner å falle fra beinet. Men pass på så kjøttet ikke bakes for lenge, kjøttet skal sitte på. Ta kjøttet ut av formen og ha over på et ovnsbrett. Skru på grillen i ovnen og brun kjøttet i et par minutter for å få fram litt farge.

Barbecueribber spises med fingrene, helst med masse kjøkkenpapir innen rekkevidde.

Tips

Oppskriftene på alt du trenger til barbecueribber:

Kilde: Jan Vardøen i TV-serien Matlyst