NRK Meny
Banansplit med hjemmelagd is, sorbé og sjokoladesaus

Banansplit – her tilberedt med flytende nitrogen. Du trenger imidlertid ikke gå helt inn i kjemien for å lage denne desserten. En fryser er faktisk tilstrekkelig.

Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

Banansplit med hjemmelagd is og sjokoladesaus

Denne bananspliten er egentlig fire desserter i én: Banankaramell, vaniljeis, sorbé og sjokoladesaus. Alt er hjemmelagd.

Slik gjør du

Vaniljeis

Kok opp melk, fløte og frøene fra vaniljestanga. Visp sammen eggeplommer og sukker. Tilsett vaniljemelka litt og litt i eggeblandinga mens du visper. Når du er ferdig, varmer du blandinga opp til 84 grader. Sil blandinga, og rør inn den bløtlagte gelatinplata. Sett blandinga i fryseren, eller kjør den i ei ismaskin.

Hylleblomstsorbé

Ha saft i ei ismaskin, eller i fryseren. Hvis du bruker fryser, må du stadig røre i sorbeen. Ellers blir den full av iskrystaller.

Banankaramell

Legg boksen med kondensert melk i en kjele, og dekk den med vann. Etter tre timer er innholdet blitt til karamell.

Bak bananene på 175 grader i ovnen. Skallene skal bli svarte. Det tar cirka 20 minutter. Bland banan, karamellsaus og sitronsaft til ei jevn blanding.

Sjokoladesaus

Bland alt og kok i en time. Spe med litt vann før servering.

Anretning

Legg ei skje banankaramell, vaniljeis og sorbé på hver tallerken. Ha over sjokoladesaus, og pynt med sitronmelisse.

Kilde: Paul Svensson i tv-serien Hygge i Strömsö/YLE