Laster innhold, vennligst vent..
Banansplit

Bananen står i vaniljesausen og får følge av grønne kuler med sjokoladeis og karamellpynt.

Foto: Fra tv-serien Price og Blomsterberg / DR

Banansplit

Isen er ikke helt iskrem. Den lages med gelatin, så den blir enklere å forme. Grønne sjokoladeiskuler, banan og flott karamellpynt er Mette Blomsterbergs dessert.

Slik gjør du

Sjokolade«is»

Gelatinen legges i bløt i 1/2 liter kaldt vann i en halv time.

Fløten kokes opp nesten til kokepunktet og tas av varmen. Sjokoladen hakkes fint og has i en litt stor skål. Halvparten av den varme fløten helles over sjokoladen. Rør til sjokoladen er smeltet. Tilsett resten av den varme fløten. Rør igjen. Vri vannet av gelatinen og ha den rett ned i den varme sjokoladefløten. Rør godt til gelatinen er helt smeltet. Kremen dekkes med plastfolie og avkjøles i kjøleskap i minst tre timer, eller gjerne til neste dag.

Den iskalde kremen piskes kort opp med en håndmikser til kremen er luftig. Den piskede kremen has i en engangs sprøytepose med en mellomstor glatt tyll. Kremen sprøytes ut i små kuler, ca. 2,5 cm i diameter, rett ned i de finhakkede pistasjnøttene. Dekk sjokoladekulene med nøtter og trill dem forsiktig så de blir runde og helt grønne over alt. Sett de grønne kulene på bakepapir i fryseren minimum to timer eller gjerne til neste dag.

Crème anglaise

Vaniljestangen deles på langs og vaniljefrøene skrapes ut med en liten kniv. Frøene mases sammen med litt av melisen, så frøene skilles fra hverandre.

Vaniljesukker og halvparten av melisen blandes og piskes godt med 1 dl av fløten. Til slutt tilsettes eggeplommen.

Resten av melisen smeltes i en liten gryte til gyllen karamell. Resten av fløten og den tomme vaniljestangen tilsettes og dette kokes opp. Ta gryten av varmen. Eggeblandingen tilsettes og det piskes fort til kremen tykner.

Kremen skal straks over i en kald beholder og dekkes med plastfolie som legges helt ned på kremen for at det ikke skal dannes kondens. Kremen avkjøles i kjøleskap. Brukes samme eller neste dag.

Karamellpynt

Isomalten smeltes til gjennomsiktig karamell i en liten gryte. Bruk en spiseskje til å sette to klatter varm karamell på et stykke bakepapir. Stryk klattene ut med en palettkniv og dryss over kakaonibs. Gjenta til isomalten er oppbrukt. Husk at det er godt med et par stykker ekstra.

Anretning

Ha litt kald crème anglaise i bunnen av fire fine dype tallerkener. Skrell bananene og del hver banan på midten i et veldig skrått snitt. Skjær av endene. Det er viktig at de fire skrå bananene er skåret helt like i bunnen så bananen kan stå av seg selv og samtidig stå helt loddrett. Press hver banan godt ned i kremen så bananen fester seg i bunnen av tallerkenen. Avslutt med tre grønne iskuler og den fine karamellen til pynt. Serveres etter noen få minutter.

Kilde: Mette Blomsterberg i tv-serien Price og Blomsterberg/DR