Bakt sellerirot med smørsaus og waldorftopping

Bakt sellerirot med smørsaus og eple- og rødløkkompott.

Foto: Philip Nussbaum Varlev / DR

Bakt sellerirot med waldorfinspirert tilbehør

Den knudrete, rare roten blir kjempegod når du baker den i ovnen. La den få følge av eple- og rødløkskompott og en god smørsaus. Når du topper med et garnityr som er inspirert av en klassisk Waldorfsalat, blir det festmat.

Slik gjør du

Fjern skallet på selleriroten. Det gjør du best med en skarp kniv. Pakk roten inn i aluminiumsfolie sammen med rikelig med salt, en kvast timian og nøytral olje. Sørg for at den er pakket tett og stramt.

Bak i ovnen på 180 grader i cirka 45 minutter.

Skjær rødløk og epler i skiver (ta vare på skrotten) på cirka 5 mm, bland med timian og salt og ha alt i en liten kasserolle. Tilsett litt vann og ta på lokk. Damp i cirka 3–4 minutter. Sett det til side.

Bland hvitvin og eplemost i en ny kasserolle, legg i epleskrotten og reduser væsken til 1/3. Ta kasserollen vekk fra varmen. Når hele retten er klar til servering, koker du sausen opp og tilsetter smøret.

Ta selleriroten ut av ovnen og pakk den ut. Del den i to. Del den ene halvdelen i to tykke skiver og gjem resten i kjøleskapet til senere.

Stek skivene i en stekepanne med nøytral olje til de er brune på begge sider. Tilsett til slutt en klatt smør og litt timian.

Vend hakkede valnøtter, epler skåret i terninger, selleristang i skiver og halve druer i en skål med olivenolje, salt, sitronsaft og sitronskall.

Ha den stekte selleriroten på en tallerken og legg på eple- rødløkkompott og smørsaus. Garner rundhåndet med waldorftoppingen.

Avslutt med å helle over smøret fra stekingen så ingenting går til spille.

Kilde: Jonathan Zeuthen Knoll og Daniel José Abiani i TV-programmet «Dagens grønsak»