Laster innhold, vennligst vent..
Bakt rotselleri med sik.

Bruk bladene fra svartkål eller grønnkål hvis du ikke finner en hel sellerirot.

Foto: Carina Ahlskog / YLE

Bakt sellerirot med røykt sik

Vi er altfor dårlige til å utnytte grønnsakene i sin helhet, men til denne retten brukes hele selleriroten, til og med stilkene og bladene.

Slik gjør du

Denne oppskriften tar utgangspunkt i at du får tak i en hel sellerirot med blader og røtter. Hvis du ikke får tak i dette, finnes det alternative løsninger under Tips.

Skjær løs stilken og de grønne bladene fra selleriroten for å strimle dem fint. Blansjer i lettsaltet vann og skyll i kaldt vann.

Skrap av de tynne røttene og skyll dem varsomt.

Kok dem i en til to minutter. Hell av det meste av vannet og bland inn 25 gram smør og timiankvastene.

Skrubb selleriroten nøye. Pakk den inn i aluminiumsfolie med 25 gram smør, salt og timian. La roten bake i ovnen på 160 grader til den oppnår en indre temperatur på cirka 95 grader, det tar cirka en time. Ta den ut og skjær den opp i fire skiver, som du legger opp på en tallerken. Smaksett med litt salt og olivenolje.

Bland stilkene og bladene med en vispet crème fraîche, plukket sik, revet eple, sennep og pepperrot.

Ved servering legger du crème fraîche-blandingen på selleriskivene og legger de lettkokte røttene øverst.

Tips

  • Får du bare tak i selve rotfrukten går det selvsagt bra å bruke andre mørkegrønne blad som tilhører svartkål eller grønnkål i stedet for selleristilkene.
  • Bruk gjerne stilken og stilkene fra flere rotgrønnsaker du tilbereder. De blir smaksrike og intensivt grønne ved å stekes i pannen med olje og salt. Ta for eksempel pastinakk, sellerirot, kålrot, polkabeter, rødbeter og gulbeter. Det blir veldig godt tilbehør på dette viset.

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE