Laster innhold, vennligst vent..
Bakt fisk (gjedde) med fiskefarse, kantareller, Västerbotten-ost, purre og smørsaus

Paul Svensson bygger en ny fisk ved å sprøyte fiskefarse mellom to flate fileter. Ved siden av serverer han purre og smørsaus.

Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

Bakt fisk med fiskefarse, purre og smørsaus

Fisk med mange, små bein kan du også lage festmat av. Paul Svensson bruker gjedde i sin oppskrift på bakt fisk med fiskefarse, purre og smørsaus.

Slik gjør du

Oppskriften er opprinnelig lagd med gjedde, men det går også an å bruke andre fisketyper. Paul Svensson tilbereder gjedde på denne måten fordi fisken er full av bitte små bein. Hver gjeddefilet kan deles (langs beina) i tre mindre fileter; to større og en mindre. Du skal ha fire større og to mindre filetbiter, eller lange strimler av fisk, når du er ferdig. Pluss en del avskjær. Avskjæret går i farsen.

Legg filetstrimlene mellom to lag plastfolie, og bank dem tynnere.

Farse

Fisken du får til overs kjøres i en food processor eller gjennom kvern. Bland inn fløte og press massen gjennom en finmasket sikt.

Steik finhakka purre og soppen. Bland dette sammen med fiskefarsen, revet sitronskall og revet ost. Smak til med salt og pepper.

Bakt fisk med fiskefarse

Bygg opp en ny fisk gjennom å legge en av fiskefiletene på bordet. På midten av den sprøyter du en streng med farse. (Hvis du fikk en liten filetstrimmel da du delte fisken, legger du deretter den på, og sprøyter en ny streng med farse over).

Lukk deretter «fisken» med den siste, bredeste filetstrimmelen.

Legg fisken på et bakepapirkledd steikebrett, og ha på litt olivenolje, salt og pepper. Du kan gjerne dele den opp i porsjonsstykker allerede her (men pass på at bitene ligger tett inntil hverandre, slik at farsen ikke tyter ut). Hell over fiskebuljong og hvitvin.

Bak fisken i ovnen på 150 grader i cirka 12 minutter. Kjernetemperaturen skal være 55 grader.

Servering

Steik purreskivene til de er blanke.

Når fisken er ferdig, heller du av sjyen, og koker den inn i fem minutter. Pisk mens du rører inn smør, og smak til med sitronsaft.

Server med nystekt purre, poteter og masse saus.

Kilde: Paul Svensson i tv-serien Hygge i Strömsö/YLE