NRK Meny
Baklava

Kaken skjæres opp før du steker den, så bitene er klare med en gang kaken har fått kjølt seg ned.

Foto: Fra TV-serien «Duften av nybakt»

Baklava

– Helt siden første gang jeg var i Hellas har jeg elsket disse søte nøtteaktige kakene med filodeig. De er himmelske å servere etter middag med en kopp sterk kaffe eller frisk myntete, sier Rachel Allen.

Slik gjør du

Oppskriften gir 30 kaker. Lages i en 24 x 19 cm ildfast form. Forvarm ovnen til 180 ºC.

Knus nøttene/mandlene i en matmølle. De skal være knust, men ikke helt til mel. Ha i kanel. Smør den ildfaste formen. Pakk ut filodeigen, dekk den med en gang med et rent håndkle så den ikke tørker ut eller går i stykker.

Legg et lag med filodeig i formen. Hvert lag skal smøres med smeltet smør før du legger neste lag på. Etter seks lag strør du over en tredel av nøttene.
Legg på seks lag filodeig og nøtter på samme måte to ganger til. Avslutt med seks lag til med filodeig. Smør det øverste laget og skjær kantene for å få fine kanter.
Del opp i små ruter, 4-5 cm kvadrater. Sørg for at kniven går helt gjennom alle lagene.

Stek i midten av forvarmet ovn i 40-45 minutter til kakene blir gylne og sprø. Sett ned temperaturen til 170 °C hvis det ser ut til at kakene blir brune for fort.

Sirupen
Småkok alle ingrediensene i en stekepanne på middels vame i ca 15 minutter. La væsken redusere med omtrent en tredel. Sirupen skal ha en litt seig konsistens.
Rør av og til og la den kjølne mens baklavaen stekes.

Ta baklavaen ut av ovnen og øs halvparten av sirupen over med en skje. La den stå i fem minutter og så øs over resten av sirupen. La baklavaen bli kald før du tar ut hvert kakestykke med en stekespade.

Kilde: Duften av nybakt / Orig. tittel: Rachel Allen: Bake!