Bakerpoteter med lam og spinat.

Tynne, tynne skiver poteter bakt i form. Her servert med lam, spinat og litt sprø chips.

Foto: TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Bakerpoteter

Den gamle franske potetretten har fått sitt navn fordi man kunne få stekt potetene hos byens baker, hvis man ikke hadde stekeovn selv. Det fine er at den passer til alt og fort kan bli en utfordrer til potetmosen.

Slik gjør du

Kok opp buljongen med timian og laurbærblader.

Vask potetene og skjær dem i tynne skiver, gjerne på en mandolin.

Skjær sjalottløk i tynne skiver, og stek dem i litt olje, uten at de tar farge.

Bland poteter, løk, timian, salt og pepper i en smurt ildfast form. Tilsett øl og grønnsaksbuljong til det nesten dekker potetene. Det øverste potetlaget skal ikke ligge i buljong. Dekk til med aluminiumsfolie og stek i ovnen på 175 grader i 10 minutter.

Ta av folien og bak videre i 30-35 minutter til. Øs buljong over det øverste potetlaget en gang under stekingen. Ta formen ut av ovnen når potetene er myke. Sjekk med en kniv. La potetene stå og trekke en stund før servering.

Kjør laurbærblad med middelhavsurter i en blender. Knus potetchipsen og bland med urtemiksen. Ha knust chips over potetene rett før servering.

Tips

Bakerpoteter passer til kjøtt, kylling, stekt fisk eller en god pølse.

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE