Baked Alaska

Tørkede bringebær presses gjennom en sil og lager det fine rosa støvet på desserten.

Foto: Fra tv-serien Price og Blomsterberg / DR

Baked Alaska

Marengsen skjuler en nydelig bringebærsorbé og en bunn av sjokoladekake.

Slik gjør du

Sjokoladebunn

Sjokoladen finhakkes og smeltes med smør og sukker i en skål over vannbad. Sjokoladen skal bare smelte og ikke bli for varm. Melet siktes ned i sjokoladeblandingen. Rør godt. Tilsett plommer og eggehviter og rør godt til deigen er jevn.

Bakeformen, ca. 20x10 cm smøres godt med nøytral olje. Deigen fylles i den smurte formen og stekes ved 180 °C til den gir etter for trykk, 10-12 minutter.

La sjokoladebunnen avkjøles helt i kjøleskap. Stikk ut en bunn med hver sylinder sorbeene skal støpes i, fire i alt. Formene med bunnene settes i fryseren til sorbeen har kjørt i ismaskinen.

Bringebærsorbé

Vaniljestangen deles på langs og frøene skrapes ut med en liten kniv. Vaniljefrøene blandes med litt av sukkeret.

Vaniljesukker, den tomme vaniljestangen, sukker, vann, sitronsaft og bringebær varmes kort opp til 75 °C. Gryten tas av varmen og vaniljestangen fjernes. Ismassen blendes kort og avkjøles helt i kjøleskap, gjerne til neste dag. Den kalde massen helles i en ismaskin og kjøres til en lett og luftig sorbé.

Fyll de fire iskalde sylinderformene med bringebærsorbé og frys dem igjen i minimum 4 timer eller natten over. Det er veldig viktig at de er helt frosne!

Marengs

Vaniljestangen deles på langs og frøene skrapes ut med en liten kniv. Vaniljefrøene blandes med litt av melisen.

Eggehviter og melis piskes til seig marengs med en håndmikser. Tilsett vaniljesukkeret mot slutten av piskingen.

Ta isen ut av formene ved å varme sylinderens ytterside med en skibrenner eller en ren klut dyppet i kokende vann. Gjør det med en form av gangen og trykk isen ut av formene.

Fordel straks marengsen rundt den iskalde isen. Lag gjerne små topper her og der. Ved anretningen brennes det øverste av marengsen til den er lett gyllen. Dryss med frysetørkede bringebær og server straks.

Tips

Det går an å sette isen med marengsen i fryseren noen timer før servering. Men «flamberingen» må gjøres rett før servering.

Kilde: Mette Blomsterberg i tv-serien Price og Blomsterberg/DR