NRK Meny
Bacalao på bål
Foto: Fiskesprell

Bacalao på bålet

Ta med barna på et herremåltid i naturen. Lag bacalao i ei svær gryte over bålet.

Slik gjør du

  1. Legg klippfisken i vann dagen før, skift vann minst en gang. Pass på at fisken ikke er for salt.
  2. Del fisken i biter på 3 - 4 cm.
  3. Vask og skrell potetene, løk og gulrøtter. Skjær dem i tynne skiver.
  4. Vask, rens og finhakk paprika, hvitløk og chili.
  5. Bland løk, gulrot, paprika, hvitløk og chili.
  6. Varm olivenoljen i en stor gryte. Legg halvparten av potetene i gryten, fyll på med halvparten av klippfisken og løkblandingen. Hell over en pakke med hakkede tomater. Legg i resten av potetene og fortsett med fisk og løkblandingen. Avslutt med den siste pakken med tomater.
  7. La bacalaoen småkoke i minst en time.
  8. Ikke rør i gryten, men rist i den av og til. Pass på at det ikke blir for varmt og at bacalaoen ikke svis i bunnen.

SLIK LAGER DU BACALAO SAMMEN MED BARNA:

  1. Bacalao har lang koketid, bruk derfor en bålrigg hvor gryten henger i en kjetting. Da kan du lettere regulere temperaturen. Bruk en gryte som tåler god varme, gjerne en jerngryte.
  2. Start med at en voksen og noen barn lager bål og fyrer godt. Man bør beregne godt med ved siden bacalaoen skal koke i ca. en time.
  3. En av de andre voksne kan sammen med barna vaske, rense og dele opp grønnsakene. Dette kan gjøres ute, eller som forberedelse før dere går på tur.
  4. Følg beskrivelsen i oppskriften og legg alle ingrediensene lagvis i en stor gryte. Heng gryten over bålet. Når barna skal se til bacalaoen eller smake litt, må en voksen holde i gryten eller kjettingen som gryten henger i. Vis barna at gryten beveger seg hvis man legger tyngde på kjettingen eller holder seg i den.
  5. Bacalaoen er ferdig når potetene er gjennomkokt.

Tips

UTSTYR: Skjærebrett, kniv, rotskreller, øse, gryte, bålrigg

VARMEKILDE: Bål

ANBEFALTE FORBEREDELSER:

  • Legg fisken i vann.
  • Vask, rens og del opp grønnsakene.

Kilde: Fiskesprell (Helse- og omsorgsdepartementet, fiskeridepartementet og Norges sjømatråd)