Slik gjør du
Karamellisert, hvit sjokolade
Kutt sjokoladen i små biter, og stek den på medium varme i en tørr stekepanne. Rør forsiktig. Når alt begynner å bli brunt som en karamell, har du massen over på et fat. Avkjøl, og nyt sammen med vaniljeis.
Bringebærcoulis/saus
Tin bringebærene og legg dem i en blender sammen med melis og revet limeskall. Miks det sammen til en smidig saus. Sil sausen, og smak eventuelt til med mer melis for å balansere syre mot sødme.
Tips: Blend bærene før de har tint, og du har en helt super sorbé.
Myntesukker
Ha alt i en blender, og miks til sukkeret er helt grønt.
Tips: Bytt ut mynte med andre urter som dill, estragon, sitrontimian eller basilikum.
Sjokoladesaus med revet appelsinskall
Varm opp fløte til kokepunktet. Hell den varme fløten over oppkuttet sjokolade. Rør det hele sammen til en glatt saus, og riv over appelsinskall.
Karamelliserte nøtter
Rist nøttene, og la dem avkjøles. Ha vann og sukker i en tørr stekepanne, og varm opp til alt smelter. La det stå å småkoke uten å røre. Når blandingen begynner å få en gyllen, mørk farge, tilsettes nøttene, og smør. Blant godt, og sett alt til avkjøling på et bakepapir. Til slutt knuses alt i en blender.
Havrekjeks-crumble
Knus kjeksene. Smelt smøret på sterk varme. La det stå og småputre til det får en brun farge, og begynner å skumme. Hell det rett over de knuste kjeksene, og bland godt.
Myk banan i lake
Kok opp sukker, vann, vaniljefrø og vaniljestangen til sukkeret er oppløst. Skjær bananen i fine biter, og ha dem i sukkerlaken.
Tips: Bruk laken som en saus til is, eller til å dynke sukkerbrød.
Dulce de leche
Ta etiketten av boksen, og plasser den i en kjele med vann. Vannet skal dekke hele boksen. Så småkoker du boksen i kjelen i minst to timer. Pass på å etterfylle med vann underveis – det er viktig at boksen alltid er dekket. Etter to timer tar du boksen ut, og lar den kjøle seg ned. Når den er avkjølt, åpner du, og blander innholdet med havsalt og vanilje.
Tips: Denne karamellen er kjempegod å bruke i flere desserter.
Tips
Vil du lage isen sjøl? Prøv oppskrift på vaniljeis og jordbærsorbé eller Lise Finckenhagens oppskrift på iskrem.
Kilde: Mats Paulsen i radioprogrammet Brønsj/NRK P1