Iskrem med åtte tilbehør

Mats Paulsen bruker hvit og mørk sjokolade, bringebær, myntesukker nøtter, havrekjeks og kondensert melk når han skal lage tilbehør til iskrem.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

Åtte toppinger til iskrem

Mats Paulsen leker ikke istilbehør. Han foreslår både karamellisert, hvit sjokolade, bringebærsaus, myntesukker, sjokoladesaus med appelsinskall, karamelliserte nøtter, havrekjeks-crumble, myk banan eller dulce de leche.

Slik gjør du

Karamellisert, hvit sjokolade

Kutt sjokoladen i små biter, og stek den på medium varme i en tørr stekepanne. Rør forsiktig. Når alt begynner å bli brunt som en karamell, har du massen over på et fat. Avkjøl, og nyt sammen med vaniljeis.

Bringebærcoulis/saus

Tin bringebærene og legg dem i en blender sammen med melis og revet limeskall. Miks det sammen til en smidig saus. Sil sausen, og smak eventuelt til med mer melis for å balansere syre mot sødme.

Tips: Blend bærene før de har tint, og du har en helt super sorbé.

Myntesukker

Ha alt i en blender, og miks til sukkeret er helt grønt.

Tips: Bytt ut mynte med andre urter som dill, estragon, sitrontimian eller basilikum.

Sjokoladesaus med revet appelsinskall

Varm opp fløte til kokepunktet. Hell den varme fløten over oppkuttet sjokolade. Rør det hele sammen til en glatt saus, og riv over appelsinskall.

Karamelliserte nøtter

Rist nøttene, og la dem avkjøles. Ha vann og sukker i en tørr stekepanne, og varm opp til alt smelter. La det stå å småkoke uten å røre. Når blandingen begynner å få en gyllen, mørk farge, tilsettes nøttene, og smør. Blant godt, og sett alt til avkjøling på et bakepapir. Til slutt knuses alt i en blender.

Havrekjeks-crumble

Knus kjeksene. Smelt smøret på sterk varme. La det stå og småputre til det får en brun farge, og begynner å skumme. Hell det rett over de knuste kjeksene, og bland godt.

Myk banan i lake

Kok opp sukker, vann, vaniljefrø og vaniljestangen til sukkeret er oppløst. Skjær bananen i fine biter, og ha dem i sukkerlaken.

Tips: Bruk laken som en saus til is, eller til å dynke sukkerbrød.

Dulce de leche

Ta etiketten av boksen, og plasser den i en kjele med vann. Vannet skal dekke hele boksen. Så småkoker du boksen i kjelen i minst to timer. Pass på å etterfylle med vann underveis – det er viktig at boksen alltid er dekket. Etter to timer tar du boksen ut, og lar den kjøle seg ned. Når den er avkjølt, åpner du, og blander innholdet med havsalt og vanilje.

Tips: Denne karamellen er kjempegod å bruke i flere desserter.

Tips

Vil du lage isen sjøl? Prøv oppskrift på vaniljeis og jordbærsorbé eller Lise Finckenhagens oppskrift på iskrem.

Kilde: Mats Paulsen i radioprogrammet Brønsj/NRK P1