Laster innhold, vennligst vent..

Åtte retter med lammekjøtt

I påsken er det mange som har lam på menyen. Det klassiske lammelåret er alltid en sikker vinner, men du kan også gjøre mye annet spennende med lammekjøttet. Her er åtte forslag.

Lammestek

Steketermometeret bestemmer når lammelåret er ferdig. Mellom 60 og 70 °C blir kjøttet best. Oppskriften på Stig Juelsens lammelår finner du nederst i artikkelen.

Foto: Stig Juelsen

Lammefilet

Lammefilet er et godt alternativ til lammesteken, særlig hvis det ikke er så mange til middag. Lise Finckenhagen lager sin egen kryddermiks og steker fettsiden sprø. Tilbehør er bakt sjalottløk og selleristappe.

Lam og kål – men ikke fårikål

Høres det rart ut? Denne retten er inspirert av den danske retten flesk i brunkål, og det syntes Lise Finckenhagen var så godt at hun valgte å videreutvikle oppskriften med lammekjøtt, som hun kaller lam i brunkål. Glem fårikål, her er en annen måte å servere kål og lam på.

Lam med spennende krydder

I Syria er det vanlig å servere påskelammet med mye krydder, bulgur og grønnsaker.

Nydelig lammekarré

Hva passer vel bedre enn å la vårens første små blader få en fremtredende plass i middagen med bakt sellerirot, ovnsbakt lam og linser med grønnsaker?. Kokken Tareq Taylor kaller de små bladene for mikrourter.

Lam med indiske smaker

Lammeskanker er nydelig mat når de får koke lenge. Lise Finckenhagen har en litt mer eksotisk tilnærming med indiske krydder.

Lammeboller med futt

Kanskje du er lei av storslåtte middager og vil ha noe mer hverdagslig? Da er Gratinerte spicy lammeboller tingen for deg. Lise Finckenhagen serverer lammekjøttboller med krydder fra Nord-Afrika og Marokko, gratinert i en god tomatsaus med mozzarella på toppen.

Saftig lammelår

Her får du oppskriften på saftig lammelår med fløtegratinerte poteter, ratatouille og deilig rødvinssaus.

Klassikeren

Tilbake til klassikeren. Lammelår stekt i ovnen er festmiddag når lammene er slaktet om høsten og som tradisjonell påskemat om våren. Stig Juelsen mener lammelåret blir best når det er et sted mellom 60–70 grader.