Pasta-middagene du lager på noen minutter

Det enkle er ofte det beste. I pastaens hjemland Italia er det ikke alltid det er så mye ved siden av. Her er åtte oppskrifter som tar omtrent åtte minutter – eller tida du bruker på å koke pastaen.

Tagliatelle med fløtesaus

Det ser flott ut, men skinnet bedrar. Denne retten kan du sannsynligvis lage hvis du bare tar en kikke i kjøleskapet. Har du pasta, en skinkeboks, litt erter i fryseren og et egg og litt fløte i skapet, har du en Bent Stiansen-middag.

Foto: Marie Melgård / NRK

Har du pasta, litt god olivenolje, en sitron, en bit parmesan, kanskje noen urter, og salt og pepper, har du middag. Har du i tillegg fløte, egg og noen bacon- eller skinkerester, og en grønnsak, åpner du samtidig døra for enda flere retter.

Vi begynner med de aller enkleste. Pasta som kun har olje, sitron, ost, urter og salt og pepper på ingredienslista.

Cacio e pepe

Caico e pepe.

Foto: Fra tv-serien Munter mat - på tur / DR
Pasta aglio e olio

Pasta aglio e olio.

Foto: Fra TV-serien Munter mat / DR
Spagetti med sitron og revet parmesan

Spagetti med sitron og revet parmesan.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK
Gnocchi med blåmuggostsaus

Gnocchi med blåmuggostsaus.

Foto: Karoline P. Årrestad / NRK

I disse dager går Munter mat – på tur på NRK1, og i serien besøker de danske brødrene Adam og James Price ulike italienske byer eller regioner og lager mat fra hver av dem.

I første program var de i Roma, og lagde de cacio e pepe – med ostene pecorino og parmesan.

I sesong fire var de to også innom maten fra Europas støvel. Har du hvitløk, en liten chili, persille, olje og parmesan, har du en annen rett etter noen få minutters innsats. Navnet betyr pasta med hvitløk og olje, helt enkelt.

Sist helg lagde Lars Erik Vesterdal en av verdens kanskje raskeste, varme middager på NRK P1. Har du olje, sitron, persille eller basilikum, parmesan og pepper har du også hans pastarett.

Også radiokokk Mats Paulsen har henta inspirasjon i Italia den siste tida. Han bruker fløte og blåskimmelost, og lager saus av det samtidig som pastaen koker. Alt tar fem minutter, lover han!

Lars Barmen har delt både rask og mer tidkrevende mat med NRK Mat-leserne. For noen år siden hadde en skikkelig pastarunde, hvor han viste hvordan du lager pastaen sjøl – og ni serveringsforslag til din egen, ferske pasta.

Vi har imidlertid lovt raske retter – så her skal vi ikke kjevle en eneste deig. Du kan selvfølgelig bruke tørr pasta i rettene hans. Og minst tre av dem er meget hurtiglagd. Med røykelaks, en pasta carbonara og en stekt pasta med valnøtter og pistasjkjerner.

Bent Stiansen foretrekker å spise sin raske pasta med kjøtt – nærmere bestemt boksskinke. Har du noen erter i fryseren, og fløte og egg i kjøleskapet, kan du lage hans tagliatelle – båndspagetti.