NRK Meny

Asparges, spekeskinke og parmesan

Koketiden på asparges er alt i fra 1 til 5 minutter, avhengig av tykkelse og kvalitet. Asparges skal være sprø og ikke overkokt. Lise Finckenhagen gir deg de beste tipsene når du skal servere asparges.

Slik gjør du

Sennepsdressing

Visp sammen sennep, eddik, litt salt og pepper.
Tilsett oljen i en tynn stråle under kraftig visping.
Smak til med mer salt og pepper om nødvendig og bland til slutt inn sjalottløk.

Salat

Fjern den tørre enden på aspargesen. Skrell den nederste halvdelen av stilken med en potet- eller aspargesskreller. (Det er ikke nødvendig å skrelle nye norske asparges.) Bruker du hvite asparges skal hele stilken skrelles.

Bruk en stor, vid kjele med rikelig fosskokende vann. Salt vannet godt. Slipp aspargesen i og kok i 2-4 minutter, avhengig av tykkelsen.
Siden aspargesen skal serveres kald legger du dem direkte over i iskaldt vann, da bevarer du farge og sprøhet. La dem renne av seg på et klede.

Vend aspargesen i sennepsdressing og dander asparges og salat på tallerken. Hakk eggene og dryss over. Legg på skiver av røkelaks og parmesan.

Tips

Koker du hvit asparges kan du ha litt sukker og sitronsaft i vannet.
Du kan også godt steke asparges i smør eller pensle dem med litt olivenolje og legge dem på grillen.
Hvis du skal servere nykokt asparges rett fra kokevannet må alt det andre være klart (saus og annet tilbehør). Aspargesene blir fort slappe og får en militærgrønn farge.

Kilde: Lise Finckenhagen