NRK Meny
Grillet asparges

Det går fort å grille asparges og vårløk, og det skal lite tilbehør til når de er på sitt beste. Det kan faktisk være nok å bare klemme litt sitronsaft over dem når de tas av grillen. Se hvordan Craig Whitson gjør det.

Asparges og vårløk

Helt ferske asparges og vårløk er knallgodt på grillen. Og vår/sommer er sesongen.

Slik gjør du

Den beste delen av aspargesen er «hodet», og det er oftest lurt å skrelle vekk det ytterste laget på den motsatte enden. Med fersk asparges kan du også brekke av den nederste biten. Du finner et naturlig punkt ca. 5-8 cm fra rotenden. Jeg liker best å bruke en potetskreller for å rense litt opp på aspargesene, og gjerne på de nederste 10 cm.

Asparges trenger lite tid på direkte varme for å få litt grill-farge, og de kan lett brenne seg hvis de ligger for lenge. Derfor er det viktig å snu litt på dem underveis, og flytte dem til den kjøligere delen av grillen for å gjøre dem ferdige.

Forberedelser
Ca. 10 minutter

Skrell det ytre skallet av aspargesen på de nederste 10 cm (bruk potetskreller).
Fjern skjegget på vårløkene.
Del sitronene i to.
Riv parmesanost i skiver med potetskreller.

Ved grillen
Grilltid: 6-8 minutter
Grillmetode: Delt
Temperatur: Middels høy

Ha asparges og vårløk i en form, hell over olje og sitronsaft og godt med kvernet pepper.

Legg asparges og vårløk over varmekilden og grill dem på grillen på begge sider til de har fått en fin farge.

Flytt grønnsakene til den kjølige delen av grillen. Legg på lokket, og la dem grille videre i noen minutter til (vanligvis ikke mer enn 3—4 minutter).

Legg grønnsakene på et fat. Klem mer sitronsaft over og ha på litt havsalt. Topp med parmesanost-skivene.

Tips

Du kan bruke lime istedenfor sitron hvis du vil.

Server asparges og vårløk som en forrett eller som en del av en grill-buffet. Også godt ved siden av fisk, kjøtt, fjærkre og vilt.

Kilde: «Grillkongen Craig» av Craig Whitson