Laster innhold, vennligst vent..
Artisjokk

Friterte artisjokker med urtedipp.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

Artisjokk med urtedipp

Friter hele artisjokker. Riv av og nyt den kjøttfulle delen på ett og ett blad, og gled deg til å finne selve hjertet innerst i grønnsaken.

Slik gjør du

Artisjokk er en utfordrende grønnsak. Den harde, piggete tistelen med sin lille, spiselige kjerne er vanskelig å håndtere. Men med kjevle og skarp kniv er dette en morsom rett å både lage og spise, sier Dag Tjersland som serverte artisjokker på italiensk vis i programmet «Hagen min».

Mørbank dem

Lag et snitt ved stilken og brekk den av, slik at alle trådene rundt artisjokkbunnen trekkes ut. Skjær av de øverste spisse bladene. Bank artisjokkene med et kjevle.

Ha matolje som tåler høy temperatur i en stor kjele. Det bør minst rekke 5 cm opp i kjelen. Varm oljen opp til 130 grader og friter artisjokkene til de er møre. De er møre når man med letthet kan skjære i bunnen med en kniv.

La de renne av seg og avkjøles litt, før du trykker på dem slik at bladene brer seg ut. Press en båt sitronsaft over hver artisjokk. Trekk ut ett og ett blad og gnag av enden på bladene der kjøttet sitter. Disse endene kan dyppes i forskjellige sauser og dipper. Dag laget en urtedipp som du også får ingrediensene til nedenfor.

Når du har spist alle bladene vil du stå igjen med en hårete bunt. Fjern hårene med en skje. Da står du til slutt igjen med bunnen, som altså er det beste på hele artisjokken.

Hvis du allerede er mett etter å ha gnagd på bladene, spar bunnen til en god salat eller en wok. Kokt artisjokk holder flere dager i kjøleskap.

Urtedipp

Rør sammen yoghurt, rømme, majones og dijonsennep. Tilsett finnhakket persille, salvie og kapers. Smak til med sitron hvis du vil ha den syrlig.

Tips

Eksperimenter gjerne med ulike typer eddiker i dippen, hvis du ønsker variasjon.

Kilde: Dag Tjersland i TV-serien «Hagen min» på NRK1